Indikátory na trubkových otopných tělesech

Vložil lake, 1. Leden 2016 - 14:10 ::

V diskusi Pohádka o trubkách zazněl poněkud kuriózní požadavek na zveřejnění fotografií indikátorů, osazených na otopných tělesech v bytě. Myslím, že každý si dovede představit jak to vypadá, ale pro jistotu posílám dva snímky indikátorů na svislém stoupacím a vratném potrubí v bytě.

Setkal jsem se s nesmyslnými názory, že údajně trubková tělesa neizolovaná nejsou otopnými tělesy, a že jejich přínos k teplené bilanci bytu prý lze zanedbat. Není tomu tak, samozřejmě. Kdo toto tvrdí, je buď blb, který se neumí pochopit fyzikální zákony a základy termodynamických jevů, nebo je to troll, který toto pochopit nechce.

Neizolované svislé stoupací a vratné potrubí je otopné těleso jako každé jiné. Viz vyhláška č. 193/2007 Sb.. S výkonem těchto trubkových těles v bytě běžně počítají všichni projektanti ÚT, protože jakékoliv neizolované potrubí s cirkulující teplou vodou uvnitř je otopným tělesem a přispívá k tepelné bilanci místnosti. Z toho důvodu platí, že indikátory (IRTN) musí být instalovány na všech otopných tělesech, včetně uživatelem neregulovatelných trubkových registrů.

Instalace indikátorů pouze na některých otopných tělesech je v rozporu se zákonem č. 406/2000 Sb.. Při takovéto neúplné instalaci nelze náměry indikátorů použít k rozúčtování.

Tabulkový (jmenovitý) výkon trubkového tělesa lze samozřejmě vypočítat. Těm, kdo tvrdí, že neizolovaná trubka nedodává teplo do místnosti, bych doporučil navštívit web http://vytapeni.tzb-info.cz/…veho-prurezu.

Dále uvádím vypočtený výkon svislých potrubí v mém bytě dne 1. ledna 2016 v 11:30 hodin (panelový dům, středový byt, 5. podlaží):

Tepelný výkon 1 ks stoupací potrubí: 125.5 W
Tepelný výkon 1 ks vratné potrubí: 91.3 W
Celkový tepelný výkon všech svislých potrubí v mém bytě: 650.4 W
Množství neměřené tepelné energie předané do bytu za 1 den: 15.6 kWh

Vstupní udaje: Teplota přívodní vody 64°C, vratné vody 52°C, vnitřního vzduchu 20°C, délka trubek 2.65 m, vnější průměr trubek 33.7 mm + barva. Teplota povrchu trubek byla měřena bezkontaktním IR teploměrem DT8220. Indikátory na snímcích jsou Siemens WHE30Z.
------------------------------------------------------------------------

Náměry indikátorů na všech otopných tělesech v bytě budu mít k dispozici dne 1.1.2017. Pak se k této diskusi vrátím, a vyčíslím jakou část náměrů tvoří náměry indikátorů na trubkových otopných tělesech.

lake

PřílohaVelikost
IMG_20160101_094026.jpg300.39 KB
IMG_20160101_093959.jpg294.14 KB

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.