Vložil Pavel, 27. Prosinec 2015 - 22:23

Jar,

neznám sdružení „vlastníků“. Znám pouze sdružení celorepubliková, která sdružují SVJ a BD. Existují také některá lokální sdružení, ale opět sdružují SVJ. Ona existence takového sdružení něco stojí. Měl by tam být specialista na bytové právo, na ekonomiku, na techniku.

Ale je možné takový spolek založit. Byly tu takové návrhy. Protože se také pohybuji v oblasti spolků, tak to ale nevidím reálně.

Ale i kdyby snad takové sdružení vlastníků vzniklo, tak „mi pomůže na MMR, MS a dalších prosadit, aby si na mne nevyskakovali blbečci zvaní statutáři, nevyhrožovali mi soudy, neuráželi mě jenom proto, že vyslovím na shromáždění pravdu, něco jako, že král je nahý?“ Velmi pravděpodobně nepomůže. Od toho jsou advokáti a soudy.

Nevím proč rozlišujete vlastníka od člena. Nabytím jednotky se ze zákona stáváte členem SVJ.

Já jsem především člen SVJ/vlastník a pak člen orgánu SVJ. Již kvůli sobě chci stanovit zálohy na příspěvky na základě nějakého reálného plánu, protože i já stanovené zálohy platím. Druhým motivem pak je, že pokud by se snad někdo z členů zeptal, proč výbor navrhuje zrovna tuto výši, tak považuji za nepřijatelné, abych neuměl odpovědět. Služby jsou jasné. Vychází z minulosti s výhledem na většinou zdražení v budoucnosti. Sestavujeme plán údržby, oprav a modernizace klouzavě na 10 let. Plán na 30 let jsem ještě neviděl a samozřejmě ho ani nebudu navrhovat, jsem praktik nikoliv teoretik a žiju v ČR nikoliv v nějaké stabilní zemi za mořem.

Jako funkcionář působím pouze v jednom SVJ. V několika dalších SVJ působím jako člen SVJ případně jako zástupce člena SVJ na základě plné moci. Ale i těchto SVJ není problém se stanovením příspěvků. Každé SVJ to dělá jinak, někdo nedělá 10 letý plán ale jen roční, ale v podstatě se to dělá rozumně. Asi mám štěstí. S tamními výbory neválčím, nenazývám je blbečky, jen jsem některé musel na počátku upozornit, co případně dělají v rozporu s něčím, či co by se dalo zlepšit. Argumentoval jsem zákony a judikáty. Došlo ke zlepšení. Chce to trochu asertivity. Upozornění se snažím dělat před shromážděním nikoliv přímo na shromáždění, abych z nich ty blbečky udělal.

A když to nepomůže tak to řeším na shromáždění. Např. zablokuji hlasování na shromáždění, na příštím shromáždění již stejnou chybu neudělají. Ale to je jen výjimečně.

Jsem v podstatě konsenzuální člověk, pokud se postupuje podle mého. :-))

Pevné nervy do roku 2016!

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.