Kdo zastupuje SVJ

Vložil Pavel, 27. Prosinec 2015 - 16:39 ::

V jiném vláknu vznesl JaVa dotaz:

„K poslanecké iniciativě a lobbingu "Družstevních kádrováků“
Vložil JaVa, 27. Prosinec 2015 – 13:57

Může mi prosím, někdo sdělit datum, kdy bylo zveřejněno ve sbírce zákonů,že SVJ jsou vlastně také „družstva“ a od kdy jsou jejich jedinými zástupci pro jednání se zákonodárci kádrováci ze SČMBD,SMBD a SBD.Děkuji. JaVa"

Pokusím se odpovědět.

SČMBD a SMBD jsou dvě největší sdružení, která zastupují své členy tj. BD a SVJ.

Obě sdružení znám řadu let a nevšiml jsem si, že by se jednalo o kádrováky.

Naše BD bylo členem SČMBD. Po oddělení SMBD od SČMBD jsme jako malé družstvo členy SMBD. Na začátku to bylo zejména kvůli menší částce pojistného za dům, postupně hlavně kvůli informacím a možnosti něco ovlivňovat.

Od členů získávají obě sdružení podněty, které se ve finální verzi projednávají na MMR, MS a naposledy 11.12.2015 v Se­nátu.

Se zákonodárci ale může jednat každý, kdo k tomu má čas, náladu a alespoň nějaké znalosti.

Já raději jednám s „výkonnou mocí“ než se „zákonodárnou mocí“. Je to jednodušší, když už se něco na ministerstvu napíše, tak je to obtížněji měnitelné u poslanců.

Pohybuji se v jiné oblasti práva, BD a SVJ dělám pouze okrajově z titulu funkce v orgánech.

Přesto zmíním z této oblasti alespoň změnu Směrnice MŽP o dotaci Zelená úsporám. Při pouze jazykovém výkladu by naše SVJ nemohlo čerpat předjednanou dotaci 12,5 mil. Kč. Tak jsem zašel za ředitelem SFŽP a vysvětlil mu problém. Že bych nerad po revitalizaci vracel dotaci a platil sankci za neoprávněné čerpání dotace. Nějaký měsíc to trvalo, ale Směrnice byla novelizována, aby bylo nezpochybnitelné, že i SVJ mohou čerpat Zelenou úsporám.

Nebo krytal/crittal. Topení se nedá regulovat, ale přesto by se při jazykovém výkladu předpisu dalo usuzovat, že se musí namontovat měřáky/indikátory. I člověk se sníženou inteligenci pochopí, že měřit něco co nemohu ovlivnit, je nesmysl. Proto se nás několik zájemců o vyřešení problematiky dalo dohromady a vyrazili jsme za náměstkem ministra:

http://www.portalsvj.cz/…nebude-merit

Pro zájemce podrobnosti prznění evropského práva:

http://www.portalsvj.cz/…ni-impotence

Další možností něco ovlivnit je prostřednictvím „soudní moci“. Na vhodném podvozku (kauza malého rozsahu, kde i při prohře nebude velká škoda) lze budovat „judikatorní štoly“. Protože o právu něco vím, tak tuto cestu také nevolím. Je to rizikové, dlouhotrvající a přinese to do DB a SVJ rozpory. Navíc když s velkou pravděpodobností vím, jak kauza dopadne, nechci ztrácet čas.

Závěrem se domnívám, že možnosti jsou. Jen to stojí čas, přesněji hodně času. Ale je to určitě prospěšnější než vyrábět teoretické rozbory mimo realitu nebo neustále psát, jak jsou všichni neschopní a hnusní.

Co si člověk sám nezařídí, to v SVJ nemá. :-))

Hezký den a pevné nervy do roku 2016!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.