Vložil lake, 7. Prosinec 2015 - 20:50

Evžene, Váš postřeh je obdivuhodný. Skutečně platí, že se rozhoduje podle § 1206 NOZ. Gratuluji.

A až si § 1206 konečně přečtete, zjistíte, že přímo odkazuje na zákon, což mohou být jedině nějaká ustanovení o rozhodování spoluvlastníků v některém zákoně. Viz např. spoluvlastnické rozhodování upravené zákonem č. 89/2012 Sb. a hlasování o rozúčtování služeb upravené zákonem č. 67/2013 Sb.. Jsem rád, že jste to pochopil, a na tom se shodneme.

Až si tedy přečtete § 1206, zjistíte, že hlasovat se má kvorem které vyžaduje zákon; takže se uplatní kvora výslovně uvedená v § 1128 až § 1133 NOZ, protože jsou uvedena v zákoně a zároveň jsou vyšší nežli nadpoloviční většina hlasů přítomných vlastníků. Vidíte, jak Vám to jde, když se nad tím zamyslíte.
--------------------------------------------------------------------------------------

Napsal jste: "Obecná ustanovení podílového spoluvlastnictví se v „bytovém spoluvlastnictví“ užijí jen v záležitostech, které neupravují ustanovení „bytového spoluvlastnictví“.

Výborně, pane Evžene! Gratuluji Vám k dalšímu správnému závěru! Takže si to pro pořádek zopakujme:

  • Speciální ustanovení „bytového spoluvlastnictví“ neupravují rozhodování o běžné správě společné věci; proto se pro toto hlasování použije obecný § 1128 NOZ.
  • Speciální ustanovení „bytového spoluvlastnictví“ neupravují rozhodování o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování; proto se pro toto hlasování použije obecný § 1129 NOZ.
  • Speciální ustanovení „bytového spoluvlastnictví“ neupravují rozhodování, na jehož základě má být společná věc zatížena nebo její zatížení zrušeno; proto se pro toto hlasování použije obecný § 1132 NOZ.
  • Speciální ustanovení „bytového spoluvlastnictví“ neupravují rozhodování, na jehož základě mají být práva spoluvlastníků omezena na dobu delší než deset let; proto se pro toto hlasování použije obecný § 1132 NOZ.
  • Speciální ustanovení „bytového spoluvlastnictví“ neupravují rozhodování o zřízení zástavního práva nebo jiné obdobné jistoty sloužící k zajištění peněžité pohledávky vzniklé při zlepšení společné věci nebo při její obnově; proto se pro toto hlasování použije obecný § 1133 NOZ.

Jsem rád, že mi dáváte plně za pravdu. Ostatně znění § 1206 nepřipouští jiný výklad, a ani Vy jste nějaké odlišné zákonné ustanovení nedokázal ocitovat. Takže jsme plně ve shodě a můžeme naši diskusi ukončit.

lake

P.S. Ohledně vadného rozsudku jsem zde už podrobně uvedl, proč je vadný a v čem se soudce zmýlil: http://www.portalsvj.cz/…ri-hlasovani#…. Chcete-li se o tomto páchnoucím právním zvratku ještě někdy zmínit, musíte se napřed pokusit vyvrátit mou právní argumentaci.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.