Vložil lake, 7. Prosinec 2015 - 17:26
  • Evžene, napsal jste tento nesmysl: „Ale to platí samozřejmě jen tehdy, pokud je v tom zákonném odkaze uvedeno, že se uplatní u „bytového spoluvlastnic­tví (SVJ)“

To není pravda. Pokud se domníváte, že máte pravdu, doložte to. Z NOZ ani jiného zákona nic takového neplyne. Přečtěte si základní informace o výkladu práva pro začátečníky; dost Vám to chybí, a motáte se dokola jako bludná ovce. Viz např. https://cs.wikipedia.org/…%AD_pravidla.

Evžene, Váš omyl plyne z tohpo, že jste zmaten a neznáte právo. Pletete si totiž obecnou právní úpravu se speciální právní úpravou. Obecná právní úprava nemusí obsahovat žádný dovětek, žádné vymezení. Právě proto jde o právní úpravu obecnou. Účinky obecné právní úpravy dopadají na všechny spoluvlastníky společné věci právě z důvodu její obecnosti.

Kdykoliv se zákonodárce odvolává na zákon (bez bližších podrobností), míní tím kterýkoliv zákon a kterékoliv jeho ustanovení. Nemusí jít pouze o speciální ustanovení pro bytové spoluvlastníky. Takové omezení NOZ nebsahuje. Postačuje, že jde o jakékoliv ustanovení, které se týká spoluvlastníctví. Už jsem to jednou napsal, ale Váš mozek to zjevně nebyl schopen zpracovat: přečtěte si konečně § 1158 odst. 1 věta první.

Bytové spoluvlastnictví je pouze speciálním případem podílového spoluvlastnictví. Obecná ustanovení o podílovém spoluvlastnictví se tedy vztahují i na bytové spoluvlastnictví.
Použití obecného ustanovení by bylo vyloučeno pouze v tom případě, kdy existuje speciální ustanovení s obsahem odlišným od obecné úpravy práv a povinností podílových spoluvlastníků.

Nelze však hovořit o speciální právní úpravě tam, kde žádná speciální právní úprava v zákoně obsažena není. Proto se i mezi bytovými spoluvlastníky uplatňuje – mimo jiné – i § 1128 až § 1133 NOZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.