Vložil tristone, 5. Listopad 2015 - 12:00

Už Vám to tu někdo rozepisoval dřív. Neexistuje nic jako spravedlivé rozdělení nákladů. Ani dost dobře nemůže. Lze stanovit pouze klíč, který bude jasný a ověřitelný. Vždy někdo vydělá a někdo prodělá – ale nikoliv absolutně, pouze v porovnání s jiným klíčem.

Zákon stanoví, že náklady na provoz a správu domu, jeho opravy a podobně se dělí dle vlastnického podílu. Od tohoto se lze odchýlit pouze dohodou vlastníků. Tj. dle soudní interpretace souhlasem všech. Nebo by to mohlo být obsaženo v prohlášení vlastníka.

Odchylka je specifikovaná v NOZ pro odměny výboru, poplatky správci a obecně vlastní náklady SVJ (zjednodušeně řekněme na samotnou administrativu). A to tak, že každý byt platí stejně. V tomto případě to dává perfektní smysl a je to vcelku bezesporné.

A pak je tu kategorie služeb. Tam zákon 67/2013 vyjmenovává pro některé služby výchozí rozúčtování, primárně podle osob, není-li rozhodnutím SVJ určeno jinak. A na to už nejsou potřeba všichni, záleží na Vašich stanovách.

Měli byste mít ve Stanovách nebo Prohlášení vyjmenované služby poskytované SVJčkem a buď spolu s nimi i způsob rozúčtování nebo na to rozúčtování mít usnesení Shromáždění.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.