Vložil lake, 6. Září 2015 - 19:31

Pane Vítku, zákon o službách je v dané části nepochybně vadný, když se nezmiňuje o jedné ze dvou forem vlastnictví bytů. Lze to však překlenout výkladem.

Úmyslem zákonodárce jistě bylo upravit poskytování služeb spojených s užíváním bytů ve všech domech s byty. Z žádné části zákona, ani z důvodové zprávy, ani ze záznamu projednávání návrhu zákona v parlamentu nelze dovodit, že by úmyslem zákonodárce bylo některý typ domů s byty z působnosti zákona vyjmout. Jedná se tedy o pouhé opomenutí, které nemá legislativní dopad.

Mezi domy s byty nepochybně spadají jak domy rozdělené pouze na jednotky(2012) podle NOZ, tak i domy rozdělené na jednotky(1994) a společné části podle ZoVB.

Pokud byste snad nedůvěřoval mému výkladu, můžete z doslovného znění zákona č. 67/2013 Sb. skutečně dospět k názoru, že se nevztahuje na domy podle ZoVB. I v tom případě to ale nakonec vyjde stejně, jak jsem už zde napsal. Pro případ, kdy zákon o věci mlčí, se použije univerzální ustanovení § 10 NOZ: http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#p10.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.