Vložil lake, 19. Srpen 2015 - 10:07

Pane Korky, Vaše argumenty jsou zcela liché.

Družstvo je korporace podle zákona č. 90/2012 Sb. o obchodních korporacích (ZOK); je to výslovně uvedeno v § 1 odst. 1 tohoto zákona. Zákon k tomu upravuje v § 777 ZOK jak je povinno jednat družstvo zřízené podle dosavadních právních předpisů. Je jednoznačně kogentně stanoveno jakým způsobem se přímo ze zákona mění zakládací listina (stanovy) všech dosavadních družstev. Je uzákoněno jak (a do jakého termínu) mají dosavadní družstva upravit své listiny a smlouvy o výkonu funkce a odměně členů statutárního orgánu. Zákon dále stanoví jednoznačně jakým poistupem a v jakém termínu se dosavadní obchodní korporace mohou dobrovolně plně podřídit nové právní úpravě. Takže zde existuje jednoznačný a určitý legislativní rámec, včetně přechodových ustanovení (který Vy neznáte, jinak byste nesrovnával družstva se SVJ(2000)).

Akciová společnost je korporací podle zákona č. 90/2012 Sb.; je to výslovně uvedeno v ustanovení § 1 odst. 2 tohoto zákona. Zákon k tomu upravuje v § 777 ZOK totéž co u družstev. Takže zde existuje jednoznačný, srozumitelný a určitý legislativní rámec, včetně přechodových ustanovení (který Vy neznáte, jinak byste nesrovnával akciové společnosti se SVJ(2000)).

Co platí pro družstva a pro akciové společnosti, neplatí ovšem pro SVJ(2000). Tyto právnické osoby nejsou upraveny ani v NOZ, ani v ZOK. Zcela tedy chybí v nové legislativě výslovná právní úprava, která by nahradila či doplnila tu stávající. Právnická osoba SVJ(2000) není nikde výslovně zmíněna, dokonce ani v přechodových ustanoveních NOZ. To je zásadní rozdíl od Vámi uvedených příkladů.
--------------------------------------------------------------------------

Pokud se domníváte opak, citujte z některého účinného zákona jak nově ode dne 1.1.2014 řeší právní poměry v SVJ(2000), jak nově definuje právní osobnost SVJ(2000) a jaké povinnosti zákon nově ukládá právnické osobě upravené pouze zákonem č. 72/1994 Sb.. Velmi rád si to přečtu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.