nejasnosti pojmů zálohy a závdavek

Vložil AsiTak, 26. Červenec 2015 - 10:08 ::

§ 1807 Záloha obsahuje:
„Má se za to, že co dala jedna strana druhé před uzavřením smlouvy, je záloha.“ Není obvyklé aby SVJ (smluvní správce) před uzavřením smlouvy DOV (dodavatelsko-odběratelské vztahy) poskytlo druhé straně cokoliv co bude součástí nějakého připravovaného obchodního případu. Poskytnutí zálohy se sjednávají současně se smlouvou a podmínky poskytnutí jsou obsaženy ve smlouvě. Takže časový sled postupu pro poskytnutí zálohy má tyto úkony: dohoda o poskytnutí zálohy, začlenění do textu smlouvy, podpis smlouvy, splnění podmínky poskytnutí, výplata zálohy. Předpokládám, že i takto poskytnutá záloha je zálohou jak jsme byly zvyklý doposud aplikovat. Je-li tomu tak, pak v tomto paragrafu definovaná podmínka je pouze podmínkou postačující a nikoliv nutnou pro určení zálohy. Dále mně překvapuje, že obě strany tj. i dodavatel může poskytnout něco jako záloha, a ještě nutně nemusí být finanční platba. Jako příklad mně napadá, když dodavatel, který byl vybrán na rekonstrukci balkonů SVJ, jeden balkon ještě před uzavřením smlouvy jako vzor pro odběratele zrekonstruuje.
Je třeba se zmínit i o ekonomických podmínkách poskytnutí zálohy: Poskytuje odběratel dodavateli jako finanční platba před vyhotovením dodávky a která má být využita na vyhotovení dodávky pro odběratele. Účel určení platby pro zálohu je kriteriální a činí rozlišení od platby předem v plném rozsahu za dodávku nebo od splátky jako dílčí úhrada kdy v čase placení již plnění dodávky je vyhotoveno na náklady dodavatele. Tyto rozdíly se projeví i při účtování, zálohy evidujeme na účtech poskytnutých/při­jatých záloh u odběratele/do­davatele, naopak platby předem a splátky se účtují jako vyrovnávací položky závazku/pohledávky u odběratele/do­davatele.
Závdavek § 1808–9
Instrumentu „závdavek“ nerozumím a nevidím jeho využitelnost pro SVJ, jednak proto, že není zvykem smlouvy uzavírat ústně a ještě k tomu jako „potvrzení“ dávat něco jako závdavek a zřejmě ve formě finanční platby. Rovněž nedáváme obdobná „potvrzení“ o dodržení slibů vyplývající z obchodního případu. Vždy předpokládáme, že dodavatel dodávku dodá včas, kvalitně a v dohodnutém množství a že odběratel zase dodávku převezme a uhradí. O jakém dluhu se jedná v těchto paragrafech? Zákon řeší problém když slib není dodržen (závdavek propadne příjemci) ale nenašel jsem řešení, co bude se závdavkem, když všechno „dobře“ dopadne. Není mi jasný, zda závdavek je nebo není součásti/nesouvisí s finančním vyrovnáním dodávky samotného obchodního případu.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.