Vložil Korky0202, 23. Červenec 2015 - 4:56

Dobrý den,

jestliže, se budeme bavit pouze o té možnosti, kdy operátor nakonec uzavře smlouvu s SVJ, je správný postup následující (pomineme teď technické, stavební, bezpečnostní náležitosti):

  1. Ten, kdo má na tom právní zájem (operátor), si zajistí 100 % souhlas všech vlastníků s umístěním zařízení(ch) na střeše domu, včetně umístění zařízení(ch) ve společných částech domu (napájení, záložní napájení, elektroměr ad.). V tomto souhlasu je nutné mít též uvedeno, že vlastník uzavřením smlouvu pověřuje SVJ jako osobu pověřenou správou domu. Tento souhlas může též zajištěn na shromáždění, z praktické zkušenosti bych to však nedoporučoval, pokud si opravdu nejste jistí tím, že všichni dorazí.
  2. Smlouvu po tomto souhlase uzavře skutečně operátor a SVJ jako zástupce vlastníků. Smlouvu si pozorně pročtěte, velmi často se stává, že operátor vyžaduje smlouvu na dobu určitou, kterou nelze v podstatě vypovědět.
  3. Peníze poputují na účet SVJ, SVJ však tímto nevzniká příjem, který bude v zdaňovat, ale závazek vůči vlastníkům. Každý rok je SVJ povinno tento příjem s vlastníky vypořádat dle jejich 100 % souhlasu. Nelze tento příjem na shromáždění odhlasovat většinou, že se z toho třeba opraví zábradlí. Tento příjem je příjmem jednotlivých vlastníků dle jejich podílu. Soused nemůže přeci rozhodovat o tom, za co doma utratíte peníze.
  4. A samozřejmě SVJ připraví jednotlivým vlastníkům podklady ke zdanění tohoto příjmu.

Takže SVJ nemá žádný zisk z něčeho, co nevlastní.

A hlavně nezapomeňte na to, že když operátor připraví smlouvu, tak touto smlouvou sleduje hlavně svůj právní záměr, nikoliv Váš!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.