Vložil lake, 22. Červenec 2015 - 9:30

Pane Korky, oceňuji, jak moc se snažíte, ale nic nenaděláte se skutečností, že SVJ(2000) nemá zákonem zakázáno podnikat. To je jedna z odlišností, ze kterých i právní laik pozná, že SVJ(2000) a SVJ(2012) jsou právnické osoby s odlišnou právní osobností.

Z tohoto hlediska jsou Vaše pečlivé (a částečně nesprávné) rozbory k ničemu: každé z 53 tidíc SVJ si samo rozhodne, zda využije či nevyužije zákonem danou mezeru a vykáže v účetnictví nějaký zisk. Nebudou se ptát Vás, co si o tom myslíte.

Ohledně obsahu stanov je Vaše argumentace celkem zbytečná. Téměř každé SVJ provádí i činnosti odlišné od „správy domu“ v užším smyslu. Například je oprávněno provozovat společné části, které slouží i jiným osobám, je oprávněno jako pronajímatel sjednávat smlouvy ohledně pronájmu společných částí a dokonce i jednotek, a je oprávněno také poskytovat služby. Může mít příjem z reklamy. Ve většině SVJ obrat z poskytování různých služeb dokonce převyšuje obrat SVJ ze správy společných částí domu, takže hlavní ekonomickou činností takových SVJ není správa domu. Nemá smysl nad tím dlouze dumat.

Ale vraťme se k hlavní věci:
SVJ(2000) se zkrátka liší od SVJ(2012). Má odlišnou právní osobnost (§ 118 NOZ). Právní osobnosti se SVJ(2000) nemůže vzdát ani zčásti; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu (§ 16 NOZ). Jde tedy o právnickou osobu s odlišnou svéprávností v porovnání se SVJ(2012).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.