Vložil Korky0202, 21. Červenec 2015 - 18:20

Já samozřejmě netvrdím, že podnikání je nějaká špatná či „špinavá“ činnost. Spíš si v rámci definice daného odst. 1 § 9 ZoVB nedovedl představit podnikatelské aktivity SVJ, kde by SVJ bylo podnikatelským subjektem.

Pronájem společné části domu – pokud se nemýlím u této činnosti je nutný souhlas 100 % vlastníků BJ, navíc faktickým příjemcem těchto příjmů a plátcem daně z příjmů budou jednotliví vlastníci, nikoliv SVJ.

Placené parkoviště – to by platilo pouze v případě, že SVJ bude vlastníkem daného pozemku, jinak jsou příjemci těchto příjmů opět a pouze jeho vlastníci, nikoliv SVJ.

Plynový kotel, domovní vodárna apod. – nějak nejsem schopen pochopit, proč by na svých členech mělo SVJ generovat zisk, který by pokud by to členové odhlasovali při schválení hospodaření za ukončené účetní období, rozdělovalo zisk mezi členy, na kterých ten zisk vydělalo. To mi trochu nedává smysl. A nemyslím si, že je zcela v pořádku, odlišit cenově členy a nečleny, protože se jedná o jeden odběrný celek = dům.

Navíc si myslím, že pro všechny příjmy, které je SVJ schopno generovat se vztahuje § 12 a tudíž jde vše za vlastníky – jak faktický příjem tak daňová povinnost.

Navíc Stanovy na základě ZoVB obsahují předmět činnosti SVJ jako správu domu. Pokud budeme striktní ve výkladu daného a vyložíme si ustanovení Stanovy Společenství musí obsahovat jako kogentní, od kterých se nelze odlišit, tak nelze SVJ(2000) do Stanov zakomponovat podnikatelskou činnost, protože předmět činnosti Společenství je pevně dán v písm. b, odst. 14 § 9 ZoVB.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.