Vložil lake, 21. Červenec 2015 - 17:55

Pane Korky, samozřejmě nemáte pravdu. Vámi citovaná část ZoVB nezakazuje, aby SVJ(2000) podnikalo. O podnikání tam není ani slovo. Vaše tvrzení není postaveno na žádném právním argumentu a je tedy nepodložené.

Pletete si to se skutečností, že SVJ má omezenou právní způsobilost. To však nevylučuje, aby v rámci této své právní způsobilosti podnikalo. To jest – aby „samostatně vykonávalo na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku“. Není vůbec nic špatného či „špinavého“ na tom, jestliže výnosy jsou vyšší než náklady.

Pokud nemůžete najít žádnou možnou podnikatelskou aktivitu, je to pouze nedostatkem vaší fantazie.

SVJ může vykonávat činnosti v rozsahu tohoto zákona (ZoVB), tedy například vlastním jménem a na vlastní náklad poskytovat služby. Může také pronajímat společné části domu, případně i provozovat společné části, které slouží i jiným fyzickým a právnickým osobám. (To vše cituji ze ZoVB.)

SVJ může nabývat majetek, který se může stát prostředkem podnikatelských aktivit – představme si placené parkoviště pro obyvatele domu, plynový kotel k dodávce tepla pro dům, domovní vodárnu, tepelné čerpadlo k vytápění či solární panely k ohřevu vody. SVJ může např. dodávat teplo z domovní kotelny jiným subjektům mimo své členy či mimo dům. (To opět cituji ze ZoVB.) Proč by při tom nemohlo generovat zisk? Příležitostí k podnikání je jistě více.

Faktem je, že SVJ(2000) se od SVJ(2012) liší mimo jiné tím, že nemá zakázáno podnikat. Vzpomínám si, že právě Vy jste se v jiné diskusi ptal jak se obě právnické osoby od sebe liší. Toto je jeden z těch rozdílů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.