SVJ(2000) může podnikat

Vložil lake, 21. Červenec 2015 - 13:41 ::

 
V diskusích se stále objevují tvrzení, že SVJ nesmí podnikat. Není to pravda.

Je třeba rozlišit dvě různé právnické osoby, které mají odlišnou právní subjektivitu (právní osobnost): SVJ(2000) má právní osobnost podle ZoVB a SVJ(2012) má právní osobnost podle NOZ.

  • Podle § 118 NOZ platí, že „právnická osoba má právní osobnost od svého vzniku do svého zániku“.
  • Podle § 15 NOZ platí, že „právní osobnost je způsobilost mít v mezích právního řádu práva a povinnosti“.
  • Podle § 16 NOZ platí, že „právní osobnosti ani svéprávnosti se nikdo nemůže vzdát ani zčásti; učiní-li tak, nepřihlíží se k tomu“.

Právní subjektivita SVJ(2000) je definována v ZoVB. ZoVB neobsahuje žádný zákaz podnikání. Takže SVJ(2000) podnikat může. Samozřejmě může podnikat i po zrušení ZoVB; to platí až do zániku této právnické osoby. Je vyloučeno změnit právní osobnost „za pochodu“ (§ 118 NOZ).
----------------------------------------------------------------------

SVJ(2012) je na tom jinak: v NOZ je obsažen výslovný zákaz podnikání pro tyto právnické osoby. Podle § 1194 NOZ platí, že „společenství vlastníků nesmí podnikat ani se přímo či nepřímo podílet na podnikání nebo jiné činnosti podnikatelů nebo být jejich společníkem nebo členem“. Uvedený zákaz samozřejmě dopadá pouze na právnické osoby SVJ(2012), vznikající podle NOZ ode dne 1.1.2014.

Z uvedeného plyne, že SVJ(2000) a SVJ(2012) jsou dvě různé právnické osoby. Každá má totiž v mezích právního řádu jiná práva a jiné povinnosti. Mají tedy odlišnou a nezaměnitelnou právní osobnost. Chybou zákonodárce mají obě právnické osoby shodný název – a z toho plynou ty časté omyly.

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.