Vložil lake, 19. Červenec 2015 - 19:53

Používáte nesprávné označení. Neexistuje žádný „majitel kóje“. Kóje není věc. Není možno ji vlastnit. Co označujete „kóje“ nemůže být vůbec samostatným předmětem vlastnických vztahů. Celá půda je společný prostor domu.

Pro způsob užívání společných částí platí ta pravidla, která jsou uvedena v prohlášení vlastníka, nebo ta pravidla, která si spoluvlastníci většinově schválili. Nemusí tedy být pravda co zde napsal pan jaryn – že společný prostor by měl být přístupný všem.

Pokud spoluvlastník má právo užívat část společného prostoru (kóji) výlučně, pak Vás nemusí vpustit dovnitř. Neexistuje nařízení, vyhláška či zákon, která by mu něco takového nařizovala. Naopak: Prostor oprávněně a výlučně užívaný vlastníkem bytu spolu s bytem je chráněn jako součást jeho obydlí (§ 133 Trestního zákoníku); neoprávněný vstup by byl trestným činem (§ 178 Trestního zákoníku).

Ovšem pokud dotyčný pán užívá společnou část domu, přes kterou vede jediná přístupová cesta do dalších společných částí, měli jste mu v pravidlech stanovit povinnost umožnit ostatním spoluvlastníkům průchod do prostoru za kójí. Je problém vás spoluvlatníků, že nemáte stanovena jednoznačná a vymahatelná pravidla.

Uživatel kóje má však zákonnou povinnost vůči správci domu (SVJ). Pro tento případ se použije analogicky ustanovení § 1183 NOZ. Podle tohoto ustanovení platí, že „vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.