Vložil Honza P, 3. Prosinec 2016 - 17:33

Dovolte mi, abych vám trochu oponoval. Nařízení vlády 366/2013 vzniklo na základě, § 1222 zák. 89/2012 citace:

Prováděcí právní předpis stanoví, jakým způsobem se vypočte podlahová plocha bytu v jednotce, o kterých částech nemovité věci se má za to, že jsou společné, a podrobnosti o činnostech týkajících se správy domu a pozemku.

K tomuto nařízení jsem našel právní názor http://svj-stepanka1787.cz/…-comment.pdf z něhož vyjímám poslední část,

Z toho důvodu jsou ustanovení nařízení vlády vymezující, které části nemovité věci jsou společné a dále ustanovení o podrobnostech činností týkajících se správy domu a pozemku, stanoveny pouze demonstrativně, nikoliv taxativně (přičemž navíc ustanovení týkající se vymezení společných částí mají povahu právní domněnky).

Dále odkazujete na všeobecně známý judikát 3 As 26/2005, ze kterého citujete, že na základě ust. § 11 odst. 5 z. č.72/1994 Sb., lze tedy uzavřít, že zhotovení samostatného plynového etážového vytápění bytu stěžovatelky je svým charakterem změnou stavby bytového domu, a že ve znění platném v době vydání napadeného správního rozhodnutí k vydání stavebního povolení je nutné, aby o změně stavby přijalo shromáždění společenství vlastníků usnesení se souhlasem všech vlastníků jednotek.

Když se pořádně podíváme do ust. § 11 odst. 5 z. č.72/1994 Sb., tak podmínkou pro povinnost mít 100% souhlas je, při splnění obou podmínek, jak změny užívání, tak změny stavby. Pokud by dle ust. § 11 měla platit každá podmínka samostatně, musela by se ve znění ustanovení, vyměnit větná spojka „a“ za spojku „nebo“. Ustanovení by potom znělo: K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby nebo o změně stavby, je zapotřebí souhlasu všech vlastníků jednotek. Proto, je rozsudek nesprávný neboť paní A.K. usnesení se 100% souhlasem nepotřebovala, neboť ke změně užívání nedošlo. V katastru nemovitostí má každá jednotka vymezený způsob užívání, a ten se, se změnou vytápění nemění.
Ještě dodám, že stavební zákon, ve stavebním řízení, neukládá stavebníkovi povinnost, předložit souhlasná stanoviska ostatních účastníků řízení. Tato povinnost je součástí řízení územního, a regulačního plánu. K tomu doporučuji, ještě jednou nahlídnout do výše uvedené metodické pomůcky ministerstva pro místní rozvoj, zabývající se změnou vytápění.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.