Vložil Pavel, 6. Červenec 2015 - 18:54

Víte,

nevím jakými úvahami jste byli vedeni, že stojíte „pouze“ před problémem, jaký zvolit výkon. Třeba jste si ostatní problematiku vyjasnili a jde Vám pouze o výkon.

Přesto navrhuji (znovu) zvážit:

1)současnou cenu za GJ. Vhodným nastavením smlouvy s dodavatelem lze cena snížit. Nic Vás to nestojí, jen čas. Potom Vám vyjde jinak úspora a návratnost.

2)současnou potřebu GJ. U nás máme 6 vchodů o 141 jednotkách. Spotřebu tepla pro vytápění a ohřev TUV jsme měli za rok 2014 2 596 GJ. Když vynásobím Vaši spotřebu 804 GJ našimi 6 vchody, tak mi vychází 4 824 GJ tj. 1,85 násobek. Osobně bych nejdříve řešil Vaši velkou spotřebu GJ a potom se teprve zajímal o případnou kotelnu a následně řešil výkon kotlů. Při úspoře GJ Vám ale zase vyjde jinak úspora a návratnost.

3)odhad budoucích nákladů. Jak už bylo uvedeno, kalkulace vypadá podhodnoceně. Při jedné nabídce jsem se toho šejdíře nabízejícího supervýhodné kotle ptal, kolik jsou v kalkulaci odpisy. Řekl mi, že kalkulace je udělaná jen na skutečný pohyb peněz. No, odpisy skutečně neznamenají momentální pohyb peněz. Ale pomocí odpisů se šetří na budoucí GO i úplnou výměnu kotlů. A to za několik let určitě nastane. Nevím, jak reálné jsou v nákladech údržba, opravy, revize atd. To vše má současný dodavatel zakalkulováno. Pokud zreálníte odhad budoucích nákladů vyjde jinak úspora a návratnost.

4)provoz kotelny. Nevím zda chcete kotelnu kompletně pronajmout a nechat provozovat jiným subjektem. Nebo ji bude obsluhovat někdo z domu. Ten asi bude chtít odměnu. Měl by být také nějaký zástupce, který na kotelnu dohlédne v případě indispozice kotelníka. Záleží na výkonu kotlů, v jakém režimu se kotelna bude provozovat.

Řada dalších záležitostí zde již zazněla. Rozhodně bych byl velmi opatrný. Pečlivě nastudujte § 159 NOZ.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.