Vložil lake, 3. Červen 2015 - 6:57

Vážená Denis,

prohlášení vlastníka budovy bylo základním dokumentem domu na samém počátku, při rozdělení budovy na společné části a jednotky. Podle toho, co jste citovala, se dá říci, že bylo částečně neplatné pro nesrozumitelnost. Správně Vám tedy odpověděl už pan jan77: http://www.portalsvj.cz/…-vymenu-oken#….

  • Není zřejmé, zda společná jsou všechna schodiště, všechna okna a všechny balkony. K tomu byste musela ještě ocitovat co o oknech praví definice jednotky.
  • Předmětem vlastnictví nemůže být pouhý povrch, „vnější strana dveří a oken“. Tato část prohlášení se tedy nezabývá vlastnictvím oken, ale pouze jejich vzhledem (nátěrem na vnější straně).

Napsala jste ale, že po vzniku SVJ před osmi lety došlo k výstavbě podkrovních bytů, takže prohlášení vlastníka již neplatí. Muselo v té době být nahrazeno smlouvou o výstavbě. Ta je nyní uložena ve sbírce listin katastrálního úřadu jako jediný platný a účinný dokument, který řeší otázku vlastnictví oken. To platí jak pro původní okna, tak pro okna v nástavbě.

Takže moje rada zní: Čtěte smlouvu o výstavbě. Jakékoliv mudrování o oknech a o refundaci nemá smysl bez znalosti tohoto základního dokumentu. Mají jej znát zejména členové statutárního orgánu. SVJ nemůže provádět správu společných částí, neví-li které části jsou společné.
--------------------------------------------------------------

Jestliže můj styl se Vám jevil agresivní, omlouvám se. Pokud tazatelé v dotazech píší fantazie o neexistujícím fondu oprav, pak se použitelné odpovědi nedočkají. Jsem už na tyto absurdní nesmysly poněkud alergický, opakují se stále dokolečka.

Chcete přece dostat odpověd ihned, úplně zdarma a právně podloženou, že? Od místních blbečků typu Anonymous1 a kolemjdoucí ji nedostanete. Abyste obdržela požadovanou informaci, musíte se i Vy trochu snažit. Nazývejte prosím věci pravými jmény a nevymýšlejte si vodníky, polednice, vlkodlaky a fondy oprav. Děkuji za pochopení.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.