Vložil lake, 24. Květen 2015 - 15:40

V první řadě je třeba dobře číst NOZ: Rozpor mezi zněním § 1206 a § 2014 je pouze zdánlivý.

Rozhodování na shromáždění SVJ(2012) probíhá podle § 1206. Ustanovení § 1214 je lex specialis, tedy výjimka z pravidla, a upravuje druhé kolo hlasování pro ten případ, že shromáždění (které mělo o věci hlasovat) bylo neschopné usnášení.

Obsah § 1206 snad nikomu nečiní výkladové obtíže a je následující:

  1. Vyžaduje-li zákon vyšší kvorum než nadpoloviční většina přítomných, použije se co je obsaženo v zákoně. Kde to v zákoně je – to si musí každý najít, ale není to těžké pro osobu s rozumem průměrného člověka: čtěte například § 1128 až § 1133 NOZ o rozhodování mezi spoluvlastníky.
  2. Určují-li stanovy vyšší kvorum než nadpoloviční většina přítomných, a zároveň vyšší než vyžaduje zákon, použije se co je obsaženo ve stanovách. K tomu si každý musí přečíst stanovy.
  3. O čem se nezmiňuje ani zákon, ani stanovy, o tom se hlasuje nadpoloviční většinou přítomných.

Už jsem zmínil, že rozhodování mimo zasedání podle § 1214 je lex specialis, výjimka z pravidla. Tuto výjimku je možno uplatnit jedině v případě, že vlastníci nemohli či odmítli přijít na shromáždění a to bylo z toho důvodu neusnášeníschopné. Pak se bude o téže věci hlasovat podruhé jiným způsobem: per rollam (mimo zasedání), a se sníženým hlasovacím kvorem.

To je prostě takový speciální trest pro vlastníky, kteří byli líní účastnit se rozhodování o společné věci. NOZ tím jednou provždy vyřešil známé problémy s nízkou účastí na shromáždění.

Můj výklad je konformní s Ústavou, odpovídá doslovně a bez úprav znění obou dotčených ustanovení NOZ, a k takovému hlasovacímu postupu je dobrý a spravedlivý důvod: není přece přípustné, aby lhostejní či líní vlastníci jednotek zcela blokovali rozhodování. „Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu druhých.“

Není těžké toto pochopit, i když připouštím, že v NOZ to mohl profesor Eliáš napsat mnohem srozumitelněji. Ale víme, že část o bytovém spoluvlastnictví se do NOZ dostala na poslední chvíli, již po ukončení odborné diskuse nad návrhem zákona. Musíme pracovat s tím materiálem, který máme …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.