Nerespektování předpisu záloh

Vložil SVJ Haškovka, 14. Květen 2015 - 13:37 ::

Dobrý den.

Po více než dvou letech bojů s pár vlastníky ze 36 a úřady jsme uvedli do provozu vlastní plynovou kotelnu.

Úspory jsou velké, přesně dle simulací a kalkulací, které jsem sám prováděl a vlastníkům prezentoval. Pro ilustraci jde o úsporu 47%. Do ceny tepla jsou zahrnuté veškeré náklady včetně odpisu, to abych nemusel vzápětí zbytečně odpovídat.

Přeplatky za rok 2014 činí cca 400.000,–Kč, (průmer cca 11.000/byt) kdy polovina se vypořádá převodem na účet, druhá polovina v hotovosti. Ve spolupráci se správcem jsme upravené předpisy, které zohledňují spotřebu roku 2014 a průběh zimy 2015. Jedná se o snížení o 500–1500/měsíc. Ti kteří mají největší přeplatky (19–20.000,–) se okamžitě bouří a brojí proti placení těchto předpisů a říkají, že budou dál platit předpis původní. Na logické argumenty podpořené matematickými výpočty nereflektují, zřejmě si neumí spočítat jednu dvanáctinu celku.

Otázka zní – jak je přinutit platit dle platného předpisu? Správu si až na účetnictví děláme sami, ta zodpovědnost za výběr a rozdělení 200.000,–Kč přeplatků je obrovská a příští rok to bude ještě více, protože kotelna začala plně fungovat až v dubnu 2014. U plateb převodem to asi řešit nebudeme, ale 16 vlastníků platících v hotovosti prostě musíme přinutit platit přiměřeně. v některých případech se vybírá i více než 2,5 více než vlastník spotřebuje.

Lze jim případný přeplatek vzniklý nerespektováním předpisu rozhodnutím shromáždění započítat na nájmy dalších měsíců? nebo pokud nadále budou posílat např. o 1000Kč více, napíšeme jim, že když v tom budou pokračovat budeme tyto peníze považovat za dar?

Za případné další návrhy předem děkuji.

p.s. Jsem znechucen přístupem vlastníků – tři roky neveřili v úspory, když jsou, nevěří že to vydrži :D když to vydrží, nevím co vymyslí, za tento roh prostě nevidím.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.