Vložil X (bez ověření), 10. Květen 2015 - 23:52

Pavle,

nezužujme stále práva vlastníků jen na právo účasti na schůzi. Toto téma bylo již mnohokrát diskutováno. § 1185, o kterém nyní diskutujeme, mluví o výkonu práv obecně. Posuňme se tedy i k jiným právům, ať si uděláme celkový obrázek a netočíme se pořád jen okolo účasti na schůzi.

Ve svém tvrzení (které jste citoval) jsem vycházel ze stanoviska ÚOOÚ (Mgr. Ladislav Hejlík):

„… Údaje v souvislosti se společným odběrem a náklady v souvislosti s fyzickou osobou jsou osobními údaji ve smyslu zákona a jejich zpřístupnění oprávněným osobám (vlastníkům jednotek), nelze odmítnout s odkazem na zákon č. 101/2000 Sb. V souladu se zmíněným § 13 zákona je povinností správce i určení kompetencí a přístupových práv k osobním údajům (např. ve stanovách). Oprávněnou osobou mohou být v rámci výkonu kontroly i kompetentní kontrolní orgány. Zveřejnit nebo zpřístupnit tyto údaje i osobám jiným než oprávněným lze pouze se souhlasem subjektů údajů. …“

Vy tvrdíte, že pokud udělíte někomu zástupčí oprávnění bez omezení, tak má zmocněnec všechna práva zmocnitele, tedy zřejmě i včetně práva přistupovat k osobním údajům ostatních vlastníků jednotek. Mám to chápat tak, že kterýkoliv vlastník jednotky může zmocnit libovolnou i cizí osobu (nevlastníka) k tomu, aby přicházel do styku s mými osobními údaji? Možná máte pravdu. Takže když mě někdo ve Vašem domě na chvíli zmocní, tak si o Vás zjistím spoustu osobních údajů zcela legálně, ale Vy o mně recipročně nebudete vědět téměř nic. To se mi nechce věřit, můj názor je, že máte-li právo přístupu k určitým osobním údajům, tak toto své právo jednoduše plnou mocí nepřenesete na jiného bez souhlasu subjektu údajů. Problém je ale v tom, že zákon č. 101/2000 (o ochraně osobních údajů) máloco říká jasně, explicitně. Čert, aby se v tom vyznal. Jasnou odpověď na tuto otázku jsem nikde nenašel. (V citovaném stanovisku si také všimněte zmínky o stanovách.)

V každém případě je praktičtější a jistější (zejména neupravují-li problematiku dostatečně stanovy), aby spoluvlastníci/man­želé zmocnili jednoho ze spoluvlastníků/man­želů k výkonu svých práv. Ten pak může bez omezení nahlížet i do dokumentů obsahujících osobní údaje ostatních vlastníků, obdrží vyúčtování i přeplatek, atd. Pokud ale např. oba manželé pojedou společně na dovolenou v době schůze, pak společný zástupce zmocní k účasti na této konkrétní schůzi někoho jiného (a to raději také v souladu se stanovami). To přece není problém, nikomu žádné právo neupírám.

Vždycky jste tvrdil, že jste praktik. Nejspíš jste i členem výboru. Co byste řekl, kdyby k Vám přišel nějaký chlápek nevlastník, kterého jste nikdy v životě neviděl, se zmocněním od vlastníka dle § 1185 NOZ a chtěl si prohlížet dokumenty s osobními údaji a pořizovat kopie? Ještě byste neviděl problém? Ten § není jen o účasti na schůzi, jak si asi mnozí bůhvíproč myslí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.