Vložil X (bez ověření), 10. Květen 2015 - 19:05

Výkon práv se tu neustále zbytečně zužuje na právo účasti a hlasování na zasedání shromáždění. Vlastníci jednotek mají ale i jiná práva. A tady bych viděl problém, pokud by si zvolili jako zástupce nevlastníka. Ten totiž není osobou oprávněnou mít přístup k osobním údajům ostatních vlastníků jednotek. Osoba pověřená správou by mohla nebo dokonce musela takovému zástupci odepřít přístup k některým dokumentům (viz diskuse o náležitostech vyúčtování služeb dle § 7 odst. 2f ZoS) bez souhlasu subjektů údajů.

Bez ohledu na výklad § 1185 si tedy stále myslím, že nejlogičtější a nejpraktičtější je zvolit společným zástupcem některého ze spoluvlastníků jednotky (u manželů jednoho manžela).

Společný zástupce (spoluvlastník, manžel) pak může příležitostně zmocnit k účasti a hlasování na schůzi další osobu (v závislosti na výkladu, zda zastupování musí být upraveno stanovami nebo nemusí, a co v těch stanovách mají).

K vaší otázce, co se bude dít: Nebudou např. dostávat vyúčtování ani přeplatky. SVJ jim žádnou pokutu dle ZoS platit nebude, protože jde o zavinění z jejich strany. Třeba si to pak časem rozmyslí.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.