Vložil lake, 10. Květen 2015 - 12:15

Pane X, napsal jste: „Záměrem zákonodárce bylo, aby za spoluvlastníky bytu/manžele jednal se správcem vždy jen jeden ze spoluvlastníků/man­želů.“

To samozřejmě je nepravdivé tvrzení. Zákon pouze uvádí, že spoluvlastníci zmocní společného zástupce. Zákonodárce k tomu neklade vůbec žádné překážky ani podmínky, takže zmocněnou osobou může být kdokoliv, samozřejmě i osoba odlišná od spoluvlastníka jednotky. Méně fantazírujte a více si ověřujte obsah zákona.

Snad máte problém přijmout zjevný fakt, že všichni vlastníci jednotek jsou si ve svých právech rovni. Jestliže zákon připouští (dokonce kogentně přikazuje), aby za plurálního vlastníka uplatňovala jeho práva jakákoliv jím zmocněná osoba, pak shodné právo je nutno přiznat každému jednotlivému vlastníkovi jednotky bez jakéhokoliv rozlišení. Každý vlastník tedy má shodně právo nechat se zastoupit jinou osobou.

Doporučuji číst článek 11 Listiny základních práv a svobod, na který jsem už odkázal; tam to vystupuje zřetelně: " Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu.".

Je absurdní, pokud základní Ústavou chráněné právo vlastnit majetek a rozhodovat o něm (plynoucí z Listiny) označujete za „berličku“. Nemyslím, že je to berlička. Je to základní pilíř ústavnosti a atribut právního státu, pane.

A naprostý nesmysl je Váš nápad, že „vlastník může zmocnit sám sebe“. To nejde. Kdybyste si přečetl alespoň NOZ, zjistil byste, že zmocnit je možno pouze jinou osobu, odlišnou od zmocnitele (§ 436 NOZ). Na této „úrovni“ nemá diskuse s Vámi valný smysl.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.