Vložil Pavel, 7. Květen 2015 - 23:58

X,

jak by řekl klasik, jedná se o hluboké nedorozumění. :-))

V ČR působí 3 moci:

a)zákonodárná vytváří pravidla

b)výkonná podle nich řídí stát

c)soudní řeší spory

Kam byste zařadil „státní kontrolní orgán nad SVJ“? Domnívám se, že tento orgán nejde nikam zařadit. Potom je volání po novém státním orgánu pouhé blouznění lidí, kteří netuší, jak stát funguje. Systémově je to špatně a nerealizovatelné.

Podle Ústavy může vyložit zákon pouze soud, nikdo jiný.

Žádný jiný státní orgán než soud se nemůže závazně k zákonu vyjádřit. I když to požadujete. To by se nejprve musela změnit Ústava.

Soudní cesta je tedy určitě možná i když v českém soudnictví velmi nejistá. Takže tuto cestu lze doporučit.

Základním problémem je nejasné právo. Já se snažím jít cestou opravy chybného práva podáváním návrhů na změnu jak za svou osobu, tak za řádná i dobrovolná připomínková místa. Píšu o tom opakovaně, upozorňuji na možnost podávání návrhů na změnu. Působím v jiné oblasti práva než je právo bytové a tam se občas zadaří.

Kontrolní úřad nad SVJ chtěli někteří jednotlivci ještě kvůli tomu, aby za ně vyřešil problémy v jejich SVJ. To je stejná utopie jako zřídit státní úřad pro výklad práva SVJ. Problémy si musí řešit členové SVJ ve svém SVJ sami. Je to o přístupu k životu. Já nechci, aby nějaký státní úřad řešil za mé peníze mé problémy. Někteří tu státní chůvu požadují. Tomu rozumím, jen s tím silně nesouhlasím.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.