Zavedení centrálního ohřevu TV - souhlas všech?

Vložil Juraj, 18. Březen 2015 - 14:15 ::

Dobry den, potrebuji poradit: Na schuzi probehlo hlasovani, kde bylo za cca 74% ucasti schvaleno zavedeni centralniho ohrevu teple uzitkove vody (kazdy byt momentalne resi ohrev teple vody samostatne karmou/bojlerem). To znamena, ze se zavedou nove stoupacky.

  1. staci na odsouhlaseni v tomto pripade nadpolovicni vetsina zucastnenych (§ 1206), nebo se jedna o takovou zmenu, kde je potreba souhlas vsech vlastniku?
  2. pokud si chci resit ohrev TUV vlastnim zpusobem a nemam zajem o centralni ohrev, muze montaz stoupacek TUV financovat SVJ ze spolecneho fondu (to znamena, ze i z penez bytu, ktere si ponechaji karmy)?

Dekuji

    Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

    Vložil lake, 19. Březen 2015 - 9:44

    Podle ZoVB platí, že ke opravě či změně společného majetku je nutná tříčtvrtinová většina všech vlastníků jednotek (§11 odst. 5 ZoVB). K vytvoření nové společné věci, která by měla být společná všem vlastníkům jednotek, je však nutná změna prohlášení vlastníka. Tedy souhlas všech,kterých se změna má týkat.

    Pokud se na zřízení rozvodu vody dohodli pouze někteří vlastníci jednotek, nelze samozřejmě toto financovat ze společných záloh, které byly vybrány ke zcela jiným účelům.

    Jsou-li v domě jednotky(1994) a platí prohlášení vlatníka podle ZoVB, pak nové zařízení se stane společnou částí budovy, která bude společná vlastníkům jen některých jednotek (§ 4 odst. 2 ZoVB).

    Podle ustanovení NOZ o spoluvlastnictví platí, že k rozhodnutí o významné záležitosti týkající se společné věci, zejména o jejím podstatném zlepšení nebo zhoršení, změně jejího účelu či o jejím zpracování, je třeba alespoň dvoutřetinové většiny hlasů spoluvlastníků (§ 1129 NOZ).

    Zároveň však platí, že by se jednalo o změnu prohlášení. K tomu je ovšem nezbytná dohoda dotčených vlastníků jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě. Účinnosti dohoda nabývá, pokud s ní v písemné formě souhlasí vlastníci jednotek s většinou hlasů, popřípadě s kvalifikovanou většinou hlasů určenou v prohlášení, a to i když nejsou stranami dohody (§ 1169 odst. 2 NOZ).

    lake

    Vložil Juraj, 31. Březen 2015 - 9:27

    Dobry den pane Lake, poslal jsem mail s vasim vyjadrenim na vedeni naseho spolecenstvi a dnes mi dorazila odpoved:

    "Taky umím nakopírovat zákony a poslat je mailem. Najdete je níže. Tyto paragrafy jsou oproti Vašim aspoň použitelné.

    Přeji Vám přijemné čtení. Speciálně doporučuji paragraf 1206 Hlasování na Shromáždění. ZoVB již neplatí.

    Dále níže najdete vyhlášku 372/2001 Sb. pravidla rozúčtování nákladů na vytápění a poskytování TUV, kterou jistě dobře znáte."

    Hlavne me zarazila poznamka, ze ZoVB jiz neplati. Vypada to tak, ze panove z vedeni se rozhodli a dale jiz komunikovat nebudou. Dnes ma prijit na obhlidku bytu firma, ktera bude menit stoupacky a rozvody. Muzete mi prosim poradit, jak muzou vlastnici bytu, kteri o centralni ohrev TUV nemaji zajem, postupovat v souladu se zakonem? Nevadi nam, ze se vymeni stoupacky ani ze se bude montovat rozvod pro centralni TUV. Chceme se vyhnout tomu, aby se montaz centralni TUV neplatila ze spolecneho fondu. Prikladam jeste vysek nasich stanov ohledne hlasovani.

    V nasich stanovach se uvadi: 6. Shromáždění je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, nebo jejich zmocněnci s písemnou plnou mocí, kteří mají většinu hlasů; k přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny hlasů přítomných vlastníků. 7. Při hlasování je rozhodující velikost spoluvlastnických podílů vlastníků jednotek na společných částech domu; spoluvlastníci jednotky mají postavení vlastníka jednotky. Při rovnosti hlasů nebo nedosáhne-li se potřebné většiny nebo dohody se po dalším objasnění řešeného problému hlasuje znovu. Je-li výsledkem tohoto opětovného hlasování rovnost hlasů, nebo nedosáhne-li se potřebné většiny nebo dohody, rozhoduje na návrh kteréhokoliv vlastníka jednotky soud, Jde-li o důležitou záležitost, může přehlasovaný vlastník jednotky požádat soud, aby o ní rozhodl (§ 11 odst. 3 zákona). 8. K platnosti zvolení členů výboru je zapotřebí, aby na schůzi shromáždění byli přítomni vlastníci jednotek, kteří mají většinu hlasů. Člen výboru je zvolen, hlasuje-li pro něj nadpoloviční většina hlasů všech vlastníků. 9. K přijetí usnesení o věcech, které jsou obsahem prohlášení podle § 4 zákona, o schválení nebo o změně stanov, o uzavření smlouvy o zástavním právu k jednotkám je zapotřebí tříčtvrtinové většiny přítomných hlasů. 10. K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby, o změně stavby, jakož o podstatných změnách týkajících se společných částí domu, je zapotřebí souhlasu všech vlastníků jednotek.

    Dekuji za pomoc

    BJ

    Vložil lake, 31. Březen 2015 - 10:49

    Ustanovení § 1206 se nevztahuje na SVJ(2000), ostatně to platí pro celou část „Bytové spoluvlastnictví“. Ustanovení § 1206 dopadá samozřejmě pouze na právnické osoby SVJ(2012) vzniklé podle NOZ v domech rozdělených na jednotky(2012) ode dne 1.1.2014. Je to v NOZ výslovně uvedeno.

    Je pravda, že ZoVB již neplatí. Ale to nemá žádný vliv na to, že vztahy vzniklé do 31.12.2013 se i nadále řídí podle dosavadní právní úpravy. Viz § 3028, § 3063, § 3073, § 3081 NOZ a další.

    Právnická osoba SVJ(2000) vzniklá podle ZoVB má stále pouze ty pravomoci, kterí měla při svém vzniku. Žádná nová oprávnění na úkor vlastníků jednotek nezískala. O technickém zhodnocení společné věci rozhodují vlastníci jednotek, a to tříčtvrtinovou většinou všech (§ 11 odst. 5 ZoVB). Pokud by se hlasovalo podle § 1206 NOZ, byla by ke stejnému rozhodnutí potřebná dvoutřetinová většina všech spoluvlastníků (§ 1129 NOZ).

    V žádném případě by ke schválení takové úpravy nepostačovala pouhá nadpoloviční většina zúčastněných.

    Bylo možno se proti průběhu hlasování a proti znění zápisu obrátit na soud. Ten by posoudil jako otázku předběžnou, zda pro spoluvlastnické rozhodování ve vašem domě platí souhlas všech podle vašich stanov, nebo 3/4 většina podle ZoVB, či snad 2/3 většina podle NOZ.

    Pouhým dopisováním s výborem nedosáhnete ničeho. Jetliže jste se neobrátil na soud, pak se nedivte, že v domě probíhají přípravy a začíná se instalovat nové potrubí. Kdo se nestará o svá práva, ten o ně přichází. To platí podle ZoVB i podle NOZ.

    lake

    Vložil Juraj, 19. Březen 2015 - 13:04

    Dekuji za odpoved.

    Volby prohlížení komentářů

    Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".