Vložil lake, 10. Březen 2015 - 14:29

Totéž od počátku platí v Austrálii, v Kanadě i jinde: vlastník je oprávněn užívat svůj byt sám pro sebe a osoby, které bydlí s ním. Pronajmout jinému jej smí pouze se souhlasem výboru HOA (Homeowners' Association).

V praxi je to tak, že vlastníci byty někdy pronajímají bez povolení, ale jakmile se objeví stížnost na chování nájemce, vzpomene si výbor okamžitě na to, že vlastník porušil svou povinnost. Padají pokuty a vlastník ve vlastním zájmu okamžitě ukončuje nájemci nepovolené užívání bytu. Mohl by totiž o byt rychle přijít v nedobrovolné dražbě.

Kdysi jsem zde napsal, že k sestavení použitelného zákona o vlastnictví bytů by zcela stačilo, kdyby ministerští ouředníci nic nevymýšleli a jen slovo od slova opsali například The Statutes of Florida (část o vlastnictví bytů), případně kanadský Ontario Condominium Act. Namísto těchto přesných a podrobných právních úprav máme už druhý paskvil v pořadí.
------------------------------------------------------------------

Ohledně placení je to také v civilizovaném světě zcela jinak: Povinné je sestavování a aktualizace Reserve study na 30 let dopředu, takže každý ví přesně kolik zaplatí letos i v dalších letech, a ví přesně na co platí a co se a domě bude kdy opravovat. Výběr částek na neplánované opravy a havárie musí být řádně zdůvodněn a nesmí přesáhnout 10% plánované roční částky.

Kdo neuhradí, má ve schránce do 21 dnů výzvu na zkrácené jednání před soudem (small claims court) a nesplní-li soudem uloženou povinnost ani pak, může se začít chystat na nucený prodej bytu dlužníka. Po dobu kdy dluží je pozastaveno jeho právo rozhodovat na shromáždění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.