Mostecká výzva

Vložil mostecak, 10. Březen 2015 - 8:29 ::

V našem domě visí na nástěnce tato výzva-petice, pod kterou je možné se podepsat, fotku přikládám dole v příloze. Mnoho informací s vysvětlením jde najít na webu SBD Krušnohor, například zde a zde (str. 5–10).

Zaujaly mě tyto body:

- možnost vlastníka vyjadřovat se k uchazečům o bydlení v konkrétním domě s právem nesouhlasu ostatních spolubydlících v domě
V nově připravovaných stanovách má být ustanovení, podle kterého budou nájemníci schvalováni SVJ. Podle mého názoru toto není možné, protože do vztahu mezi pronajímatelem a nájemcem třetím osobám obvykle nic není (jen v případě cizinců je nutné, aby pronajímatel na cizineckou oznámil cizince, jde však o ohlašovací, nikoli povolovací úkon). Nedokážu si představit, jak bude SVJ tuto povinnost vymáhat. Chtějí ji ale zajistit možností udělit pokutu, což je také zajímavé – jak chtějí prokazovat nájemní vztah, svědectvím anonymního svědka-souseda (viz níže)? Konkrétní znění stanov ještě není, možná bude směřovat k povinnosti schválit každého nového bydlícího, tedy bez ohledu, zda jde o nájemníka, nebo osoby s ním bydlící (přenechal-li vlastník byt), nebo osobu bydlící přímo s vlastníkem.

- zajištění větší anonymity svědků, kteří se bojí svědčit proti sousedům porušujícím dobré mravy v domě
- zkrácená řízení u nepřizpůsobivých s povinností ukončení sporu do 3 měsíců
- zavedení institutu přechodného pobytu
To už jsou jen takové perličky, není divu, že se tento nápad nesetkal s úspěchem na úrovni ministerstev, kde prý autoři oné výzvy usilovali o úpravu legislativy v tomto smyslu.

Abych uvedl příspěvek do kontextu mostecké situace, výzva vznikla tuším před 7 lety uvnitř SBD Krušnohor, jako reakce na přibývající počet Romů v Mostě a Litvínově, kde SBD Krušnohor spravuje domy (je pověřeným vlastníkem).

PřílohaVelikost
mostecka-vyzva.jpg236.62 KB

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.