Vložil lake, 7. Březen 2015 - 12:30

Jenda: „Mezi vlastníky jednotek a SVJ nebyla sepsána žádná dohoda o splácení. “

To je v pořádku. Úvěr splácí SVJ, nikoliv vlastníci jednotek. Co bylo třeba sepsat – a to velmi pečlivě – byla smlouva o úhradě příspěvku na správu domu ve splátkách. Smlouvy s budoucími dlužníky měly obsahovat splátkový kalendář, sankce při neuhrazení některé splátky a podmínku, že při prodeji jednotky se stává splatným celý zbytek dluhu, pokud prodávající nezařídí, aby tento dluh převzal nabyvatel jednotky.

Jenda: „Na shromáždění se odhlasovalo, že se navýší zálohy“

Průhledný pokus o podvod!!! Ve skutečnosti SVJ má vymáhat příspěvky, jakmile vynaloží náklad na správu domu. Není samozřejmě oprávněno vymáhat žádné zálohy na neexistující budoucí náklady. Splácení úvěru právnickou osobou není nákladem na správu cizího majetku.

Jenda: „Současní spoluvlastníci tedy ručí za závazky SVJ“

Ano. To plyne ze zákona. Ovšem mnohem důležitější je, že splácet dlužný příspěvek na správu domu bude ten, kdo byl vlastníkem jednotky v okamžiku vzniku dluhu. To jest ten, kdo vlastnil jednotku v okamžiku opravy/zhodnocení svého majetku.

Jenda: „… budou nějaké povinnosti původního vlastníka jednotky vůči SVJ co se úvěru týče(ručení,splá­cení)“

Vlastník jednotky (ani předchozí,ani nový) nesplácí žádný svůj úvěr a nemá žádné platební povinnosti co se cizího úvěru týče. Předchozí vlastník splácí pouze svůj příspěvek na správu domu. Na tom nic nemění pokud svou jednotku později prodá. Současný vlastník ručí za veškeré dluhy společenství, tedy i za dluhy SVJ u banky.
------------------------------------------------------------------------------

Předchozí vlastník se zbaví svého dluhu jedině tak, že jej splatí, nebo tím, že sjedná s kupujícím změnu v osobě dlužníka (přechod zůstatku dluhu na nabyvatele jednotky). Tím nový vlastník nastoupí na místo dlužníka a bud epokračovat ve splácení dlužného příspěvku na správu domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.