Vložil lake, 6. Září 2015 - 16:56

Pane Werewolfe, nevím proč zmiňujete § 1180 NOZ. Ten se přece vašeho SVJ nijak netýká, vy máte v dopmě SVJ(2000) z doby před 1.1.2014. Podle zákona o vlastnictví bytů se veškeré náklady (jak na správu společných částí, tak na správu samotné právnické osoby) rozúčtují podle spoluvlastnických podílů. Je to jednoduché, srozumitelné a spravedlivé. Nedumejte nad tím a buďte rád, že je to tak.
----------------------------------------------------------------------------

Dále popisujete situaci, kdy vlastníci složili zálohy ve výši 50% ceny opravy výtahu. Takže SVJ nemá na to, aby výtah opravilo. Jedině naprostý kaskadér by se za takové situace začal připravovat rekonstrukci výtahu a bral si na to dokonce v bance úvěr. Vždyť SVJ ty peníze nemá!

V normálním životě se přece lidé takto nechovají.
Řekněme, že Vás osloví soused, kterého znáte jen od vidění. Má si vyzvednout a zaplatit novou Oktavii v salonu ŠKODA, ale je nemocný a nemůže vycházet z domu. Takže po Vás chce jenom abyste za něj auto zaplatil v hotovosti a přinesl mu klíčky a orazítkovanou smlouvu se záručním listem.
A má to jen takový drobný háček: Zatím si stihl našetřit jen polovinu ceny toho auta. Takže Vy budete tak laskav, nějak si to zařídíte a zaplatíte plnou cenu, že ano? Děkuji.

Poslyšte, Vy byste běžel do banky vzít si úvěr 349450 Kč na CIZÍ auto? Bez jakékoliv smlouvy, bez zajištění, bez ručitele, bez písemného uznání dluhu, bez dohody jak a kdy Vám dlužník svůj dluh splatí?

Neudělal byste to, samozřejmě. Nejste přece blázen.

Tak proč si myslíte, že jako předseda SVJ byste se měl zachovat přesně tak – jako blázen? Jak to, že se pouštíte do akce, na kterou SVJ nemá peníze, a nemáte ani s dlužníky podepsané smlouvy se splátkovým kalendářem k úhradě druhé poloviny ceny výtahu? To si představujete jak, to zaplacení zbylých 50%? Že banka tu částku SVJ půjčila, je hezké. Ale to přece nezajišťuje, že budete mít v příštích letech z čeho ten dluh uhradit!!! To si musíte napřed sjednat s dlužníky!

Je zajímavé, že lidé většinou jsou schopni myslet normálně, když jde o jejich vlastní majetek. Ale jakmile jde o hospodaření SVJ, jednají často jako naivní popletové. Myslete na ustanovení § 159 NOZ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.