Platíte na neurčitý účel?

Vložil lake, 11. Únor 2015 - 4:59 ::
  • Jen hlupák by platil na neurčitý a neznámý účel.
  • Jen hlupák by platil bez toho, aby věděl, zda jde o zálohu nebo o příspěvek (konečnou platbu).
  • Jen hlupák by platil zálohu, není-li známo zda je dlouhodobá či krátkodobá (ta se povinně vyúčtuje a vypořádá po roce).
  • Jen hlupák by platil zálohu, není-li zřejmé na co konkrétně je určena a do kdy má být na stanovený účel použita.

Tak proč se takto chováte Vy?

Stále se zde opakují dotazy na neexistující fond oprav. V SVJ(2000) nic takového v účetnictví nenajdete. A pokud snad ano, není vlastník povinen na takový účel nic uhradit! Zapamatujte si to.

Ale pokud již vlastník uhradil, má smůlu. Viz NOZ:

89/2012 Sb. § 2997
(1) Dlužník, který plnil dluh nežalovatelný nebo promlčený nebo takový, který je neplatný pro nedostatek formy, nemá právo na vrácení toho, co plnil. Právo na vrácení nemá ani ten, kdo jiného obohatil s vědomím, že k tomu není povinen, ledaže plnil z právního důvodu, který později nenastal nebo odpadl.

Z uvedeného plyne, že co bylo dobrovolně uhrazeno bez právního důvodu (například na jakýsi „fond oprav“), je obohacením SVJ – právnické osoby. Vícekrát jsem zde upozorňoval, že hrazení na neznámý účel je dar, který nebude plátci vrácen. Dárce se nemůže domáhat ani pozdějšího vyúčtování takového daru.

89/2012 Sb. § 2997
(2) Plnila-li osoba proto, že k tomu byla přivedena lstí, donucena hrozbou nebo zneužitím závislosti, ustanovení odstavce 1 se nepoužije. To platí i v případě, že plnila osoba nesvéprávná.

Toto je jiný případ. Tato část NOZ se použije například tehdy, jestliže nabyvateli jednotky jsou předepisovány „zálohy na správu domu“, o kterých se později dozvídá, že je právnická osoba v rozporu s označením používá k úhradě svého dluhu u banky. To ovšem nepatří mezi náklady správy domu a pozemku. Lze-li prokázat, že nabyvatel jednotky byl k úhradě přiveden lstí, může požadovat vrácení toho, co bez právního důvodu uhradil. Promlčecí doba je desetiletá.

Pokud ovšem bylo možno si zjistit skutečný důvod platby (splátka bankovního úvěru SVJ), pak jde o případ podle § 2997 odst. 1: dar, který nemusí být vrácen. Dobrovolný sponzoring si nemůže dárce později rozmyslet …

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.