Vložil lake, 1. Únor 2015 - 18:39

Není určitě žádný problém splátky dluhu pojmenovat „splátky dluhu“.

Ovšem můžete se dočkat různých překvapení, až začnete dávat věci do pořádku: možná zjistíte, že tehdejší vlastníci sice mají vůči SVJ dluh 10 512 630 Kč, ale nikdy jej nezačali splácet. A SVJ s tím neudělalo vůbec nic.

Poslyšte, má SVJ podepsané ty smlouvy o uznání dluhu se splátkovým kalendářem, nebo je nemá? A vyzvalo SVJ vůbec někdy tehdejší vlastníky jednotek k úhradě jejich dluhů, nebo je vůbec nevyzvalo? To je totiž podmínkou k tomu, aby nastala splatnost. Pokud nebylo jiné dohody, výzva věřitele je podmínkou k tomu, aby dlužníkovi vznikla povinnost plnit ve stanovený den splatnosti.

Pokud SVJ dlužníky nevyzvalo k úhradě, dluh může být již promlčen. A pokud SVJ jim za této situace předá výzvu k úhradě, uplatní všichni nejspíše námitku promlčení.

Vrtá Vám hlavou, jak se uhradí ten dluh SVJ vůči bance? Nestrachujte se: zákonodárce přece stanovil, že vlastníci jednotek ručí za dluhy právnické osoby podle svých podílů. Ona si to banka už nějak na vlastnících jednotek vymůže, kdyby snad SVJ ty peníze nedalo dohromady.

Inu, v SVJ narazíte na víc nebezpečí a hrozeb, než v indickém pralese. Největší podíl na tom mají ledabylé a zfušované zákony, neznalost a nekompetentnost členů statutárního orgánu a pak taky naivita a právní neznalost vlastníků jednotek.

Vítejte v Čechistánu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.