Vložil lake, 1. Únor 2015 - 16:40

Pane staarmane, neexistuje žádný „fond“. Jde o zálohy – v účetnictví SVJ je to tedy vedeno správně jako přijatá dlouhodobá záloha.

Je povinností příjemce zálohy ji vyúčtovat po použití na sjednaný účel. Dosud nepoužitá záloha se pochopitelně (zatím) nevyúčtuje, pokud ovšem neuplynula sjednaná doba použití. V tom případě byste mohl požadovat rovnou její okamžité vrácení.

Tyto dlouhodobé zálohy nesmějí být zneužity na úhradu dluhů právnické osoby u banky. To je zpronevěra, možná rovnou trestný čin podvodu. Splácení jistiny půjčky či úvěru není daňově účinným nákladem účetní jednotky a není to ani účelně vynaložený náklad SVJ na správu domu a pozemku. Psal jsem tom zde patnáctkrát. Takže po šestnácté:

  • Jetliže SVJ vydalo 10 512 630 Kč na opravu či technické zhodnocení cizího majetku, pak vlastníkovi domu vznikl dluh vůči SVJ přesně ve výši 10 512 630 Kč v okamžiku úhrady, viz § 15 odst. 1 ZoVB.
  • Jestliže SVJ si vypůjčilo částku 10 000 000 od banky, nevznikl tím vlastníkovi domu žádný dluh vůči nikomu – ani vůči SVJ, ani vůči bance.

Vy tvrdíte, že vlastníci jsou dnes dlužni celkem

10 512 630 + 10 000 000 = 20 512 630 Kč

Staarmane, Vám nevadí, že do dluhu vlastníka domu počítáte částku, která jeho dluhem není? Vám nevadí, že ve Vašich počtech je najednou dluh dvojnásobný? Nemáte náhodou ve Vašich úvahách o „úvěru“ někde chybičku?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.