Vložil X (bez ověření), 8. Leden 2015 - 19:17

Trochu jste to popletl. Fondy se netvoří z vlastních zdrojů. Fondy jsou vlastní zdroje. Dělí se na kapitálové fondy a fondy ze zisku (tj. rezervní, nedělitelný u družstev, statutární, …). SVJ nepochybně může vytvářet oba typy fondů, např. rezervní fond z nevelkého zisku. Lake nikdy netvrdil, že to nejde. Pokud by někoho zajímalo k čemu by mohl sloužit, stačí si uvědomit, že odpovídající finanční prostředky (aktiva) leží na účtu nebo v pokladně. Slouží tedy jako disponibilní hotovost, jako jakýsi finanční polštář, krytý rezervním fondem. Rezervní fond může samozřejmě krýt libovolná aktiva, např. pohledávky za neplatiči.

Kapitálové fondy mohou být tvořeny emisním ážiem (což se týká jen a.s.), vklady společníků nebo bezúplatně převedenými prostředky, např. dary. Není vyloučeno, že někdo něco daruje SVJ, i když se to obvykle nestává.

ZoVB předepisoval povinnost skládat zálohy (pokud byly schváleny shromážděním), z těch se skutečně fondy tvořit nedají.

NOZ zavádí jakési příspěvky, aniž by podrobněji specifikoval, o co přesně jde (jako v ZoVB o zálohách/zá­vazcích v odst. 4 § 15). Zálohy to nejsou (tj. nevyúčtují se), nejsou to ani příspěvky na konkrétní vynaložený výdaj. Jestli to nebudou ony vklady společníků, tj. členů SVJ, ze kterých se tvoří kapitálový fond, který kryje aktiva (bankovní účet, pokladna, pohledávky)?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.