Vložil lake, 7. Leden 2015 - 11:05

Staarman napsal: „… zaplacení je jediná cesta, jak dostat potvrzení o bezdlužnosti a byt prodat.“

Toto tvrzení je v rozporu se zákonem. Žádný celostátně platný právní předpis se nezmiňuje o žádném „potvrzení o bezdlužnosti“. To jsou pohádky ovčí babičky. Tazatelka žádné takové potvrzení samozřejmě nepotřebuje ani k prodeji svého bytu, ani k ničemu jinému.

Podle § 1186 NOZ platí, že je zákonnou povinností SVJ vydat vlastníkovi jednotky na jeho žádost potvrzení o tom, že nejsou takové jeho dluhy, které by přecházely na nabyvatele jednotky. Toto potvrzení je SVJ povinno vlastníkovi jednotky vydat, ať už nějaké dluhy převodce vůči SVJ existují, nebo neexistují.

O tom, zda nějaké existující dluhy přejdou na nabyvatele, rozhodují totiž převodce a nabyvatel. SVJ to pouze potvrzuje.

Jestliže SVJ nesplní svou zákonnou povinnost, může nečinností SVJ velmi lehce vzniknout vlastníkovi jednotky škoda. Například tím, že budoucí kupec odstoupí od sjednání kupní smlouvy pro nedoložení potvrzení prodávajícím podle § 1186 odst. 2 NOZ.

Výše vzniklé škody bude (řekněme) 100 000 Kč, či 200 000 Kč (smluvní pokuta a rozdíl mezi skutečnou tržní cenou bytu a cenou, kterou byl ochoten zaplatit onen kupec). Tazatelka může ihned po prodeji jednotky škodu vyčíslit a začít vymáhat na SVJ.

Podrobnosti o zorganizování a právním zajištění této situace (pomocí smlouvy o smlouvě budoucí s kupcem) poradí tazatelce každý právník.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.