Vložil Larsen Nielsen, 14. Září 2020 - 13:45

Hliníkové rozvody až takový problém nejsou, pokud se tu a tam utáhne šroubek v zásuvce, anebo celkově zásuvka vymění, pokud kontakty už tak tak udrží vidlici, zejména ty menší dvoukolíky tzv. Europlug neboli CEE 7/16.

Stejné ne-li větší riziko je neznalost základů elektřiny, např. výpočet proudu dle výkonu. To jsou pak případy, že někdo na 10 A prodlužku zapojí třeba kávovar i varnou konvici současně a jako bonus ještě skřípne kabel. Už byly kvůli tomu evidované požáry.

Horší riziko pro uživatele v bytové jednotce je společně s hliníkem používané zapojení ochranného vodiče TN-C, tedy že jak střední vodič, tak ochranný vodič (kolík) jdou po jednom kabelu (PEN) a rozdělí se až v zásuvce. Je tam pak větší riziko, že při přerušení sdíleného vodiče PEN dojde k svodu proudu např. přes vodovodní kohoutek, plynové trubky, apod., v horším případě přes nebohou osobu, která se dotkne kostry spotřebiče. Další nevýhody jsou pak zemní smyčky, tedy např. otravné bzučení reproduktorů na dvojnásobku frekvence sítě (2 * 50 Hz) a taky nemožnost v TN-C zapojení používat proudový chránič, který už je u nových elektroinstalací povinný (dříve jen koupelna a kuchyně(?)).

Jestli už sousedům zabafala elektroinstalace, upozornil bych na toto např. vývěskou a přidal návod, jak si udělat údržbu elektřiny a vypíchl tam nevýhody TN-C elektroinstalace + rizika s tím spojená, která hrozí přímo uživatelům. Přeci jen lidé více slyší na to, co se týká jich, než celého kolektivu. Někteří se zkrátka toho bojí a neradi by v důsledku chyby během vrtání se v elektroinstalaci třeba tančili v rytmu 50 Hz ;)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.