Vložil lake, 5. Prosinec 2014 - 8:02

Grapp, zatím jste namísto použitelné rady dostal jen plky od místních mudrlantů. Takže Vám zkusím poradit já.

Potřebné oprávnění k instalaci antény Vám nemůže dát SVJ, které je pouze sluhou vlastníka podle § 9 ZoVB. SVJ v domě nic nevlastní. Obracíte se po celý čas na nesprávnou osobu. Oprávnění uděluje vlastník domu.

Pokud vlastník domu oprávnění neudělí, přestože k tomu byl prokazatelně vyzván, obraťte se jako uživatel bytu na Stavební úřad. Ten o věci povinně rozhodne podle § 104 odst. 16 zákona 127/2005 Sb. o telekomunikacích.

127/2005 § 104
(16) (…) Dojde-li mezi vlastníkem domu, bytu nebo nebytového prostoru a uživatelem tohoto domu, bytu nebo nebytového prostoru ke sporu o rozsahu těchto povinností, rozhodne na návrh jedné ze stran sporu příslušný stavební úřad v součinnosti s [Českým telekomunikačním] Úřadem.

Jak se obrátit na vlastníka domu je jasné: postupujete podle § 11 odst. 5 ZoVB. Může k tomu dojít na shromáždění vlastníků jednotek, kde se bude hlasovat o povolení k zásahu do společného majetku (potřebná je tříčtvrtinová většina všech). Nebude-li zařazeno na program, či nebude-li schváleno, můžete požádat přímo všechny vlastníky, aby Vašemu projektu na instalaci antény udělili souhlas. Nebude-li dosažen potřebný souhlas tří čtvrtin vlastníků jednotek ani na shromáždění, ani při Vaší podpisové akci, obrátíte se na Stavební úřad s žádostí podle § 104.

Klíčové pro Váš úspěch ve věci je, zda prokážete, že signál, který hodláte přijímat, spadá pod „příjem rozhlasového a televizního vysílání provozovatelů vysílání podle zvláštního právního předpisu(11) za podmínky, že v místě příjmu je signál přiměřené kvality“. Zároveň musí jít o signál, jehož příjem není již zabezpečen pomocí domovní STA.

Také dbejte, aby Váš požadavek byl jednoznačný a určitý. Musíte být schopen doložit projektem co se má montovat, kam, k čemu a jakou technologií to bude kotveno, jak budou vyřešeny prostupy kabelů, kudy povede svod do Vašeho bytu, atd. Pokud nemáte v ruce projekt, nečekejte, že se Vaším neurčitým požadavkem bude někdo zabývat.

lake

P.S. Je možné, že stavební úřad odmítne o věci rozhodnout, neboť ji vyhodnotí jako spor primárně spoluvlastnický, do něhož SÚ nepřísluší zasahovat. V tom případě byste se měl obrátit na soud, který je oprávněn chybějící souhlas některých vlastníků jednotek nahradit svým rozhodnutím.
Bohužel – vzhledem k neurčitosti právní úpravy vlastnictví bytů a k nedostatku judikatury si netroufnu předvídat, zda věc spadá do kompetence SÚ jako spor uživatele bytu s vlastníkem domu, či do kompetence soudu jako spor mezi spoluvlastníky navzájem.
Jediné, co mohu říci se 100% jistotou je to, že nejde o spor mezi Vámi a SVJ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.