Vložil lake, 26. Listopad 2014 - 20:46

Evik, máte samozřejmě od počátku pravdu. Místní blábolilové pravdu nemají.

Psalo se zde o jakémsi „vystěhování z bytu“, dokonce prý teprve po soudním rozhodnutí. Je to samozřejmě nesmysl.

Jak víte, můžete dát výpověď pro neplacení bez výpovědní lhůty. Výpověď je tedy platná a účinná okamžikem doručení (případně okamžikem, kdy nájemce odmítl ji převzít). V té vteřině nájem končí. Bývalému nájemci již pouze běží lhůta pro odevzdání bytu. Po skončení poskytnuté lhůty není oprávněn vstupovat do bytu. Může se obrátit na soud, ovšem to nemá odkladný účinek.

Místní popletové nechápou, že není nutno ani volat exekutora či policii, ani se obracet na soud a čekat měsíce či roky. Nepůjde o testný čin, jestliže samotný vlastník bytu či nový nájemce s řádnou nájemní smlouvou vstoupí po uplynutí lhůty do bytu, který užívá oprávněně a který se stal jeho obydlím.

Dokonce není ani na závadu, pokud v bytě bývalý nájemce zanechal nábytek, nádobí, šatstvo či obsah skříní. To je jeho problém. Zákon na takové případy přece pamatuje:

89/2012 Sb. § 2296
(1) Je-li v bytě věc, o které lze mít za to, že patří nájemci nebo členu jeho domácnosti, postará se pronajímatel o věc ve prospěch nájemce a na jeho účet. Nepřevezme-li nájemce tuto věc bez zbytečného odkladu, vzniká pronajímateli právo věc po předchozím upozornění nájemce na jeho účet vhodným způsobem prodat poté, co poskytne dodatečnou přiměřenou lhůtu k převzetí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.