Vložil Pavel, 25. Listopad 2014 - 13:39

Pele,

nemyslím si, že je potřeba dalšího komentáře NOZ. Existují asi 4 velké, několikasvazkové komentáře k celému NOZ. Cena cca 10 000 Kč za jednu řadu. Menší komentáře, pouze k Bytovému spoluvlastnictví, jsem našel zatím dva:

http://www.portalsvj.cz/…-k-noz-a-svj

Obecné problémy komentářů jsou dva

  • tam, kde začíná být nejasno v zákoně, končí komentář
  • pokud se komentář něco pokouší vysvětlit nad rámec důvodové zprávy, je často v rozporu s jiným komentářem.

Za situace, kdy je NOZ velmi nekvalitně napsaný, alespoň v části Bytové spoluvlastnictví, je podle mého názoru nerealistické se pokoušet o nějakou encyklopedii.

Před více než rokem jsem zde publikoval výsledek sběru názorů k jednomu odstavci jednoho paragrafu, celkem ke dvěma větám:

http://www.portalsvj.cz/…e/noz-1186–2

Od té doby jsem získal řadu dalších názorů, ty už raději neuvádím. NOZ je paskvil a ani akademici netuší, co vlastně obsahuje. Proto byl rozpuštěn KANCL, nechává se to na soudech a opravách paskvilu NOZ.

Co udělat pro alespoň částečné vyjasnění situace SVJ?

Snažit se problematiku sporných otázek SVJ přenést z tohoto webu někam, kde to má význam. Třeba v rámci veřejného připomínkového řízení k novelám a novým zákonům. V současné době probíhá připomínkové řízení k pidi novele NOZ a ZOK:

http://www.portalsvj.cz/…lu-noz-a-zok

Je otevřený § 441 NOZ, který chci doplnit o SVJ. Navíc navrhuji, aby do přechodných ustanovení bylo pozitivně stanoveno, že stará SVJ se řídí částí Bytové spoluvlastnictví NOZ. Oslovil jsem 5 připomínkových míst s návrhem, aby si mé návrhy „osvojily“. Uvidíme. Ale i návrhy „z ulice“ budou zaznamenány a nějak vyhodnoceny.

Že neustálé upozorňování ministerských úředníků nese své ovoce lze pozorovat na skutečnosti, že i na MS pochopili stupidnost § 731 ZOK pro stará BD. Z celého paskvilu ZOK (celkem 786 paragrafů) je právě tento nesmysl navržen k opravě, alespoň pro stará bytová družstva. Řešení není ideální, ale alespoň umožní změnit stanovy. Přesto kvůli jednomu odstavci navrhuje MS otevřít celý ZOK, který se zkrátka na turbofakultě nepovedl.

Na současném webu lze využít jednak FAQ, jednak Štítky a jednak Pojmy. Pravdou je, že je tam spousta balastu, který sem dávají „vtipálci“. Že je tam řada sporných názorů vychází z nejednoznačné právní úpravy.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.