Vložil ing. Vladimír Hrouda, 10. Leden 2015 - 19:33

Povinnosti zajistit zpracování PENB jsou stanoveny v § 7a zákona 406/2000 Sb. v dnes aktuálním znění. Buď se jedná o povinnost pro všechny užívané bytové domy podle odstavce 1c nebo se jedná o povinnost při větších změnách dokončených budov podle odstavce 1a (je třeba určit, zda se jedná o větší změnu). Navíc jsou v § 7, v odstavcích 2 a 3 další povinnosti: plnit požadavky na energetickou náročnost budovy při větších a jiných než větších změnách budovy.

Pokud je výměna oken jinou než větší změnou dokončené budovy a je provedena do 10 let od vyhotovení PENBu, jsou vlastník budovy nebo společenství vlastníků povinni:

  1. plnit požadavky na energetickou náročnost budovy podle vyhlášky 78/2013 Sb. (§ 6, odstavec 2 – to prokážete stávajícím PENBem buď pro neobnovitelnou primární energii nebo pro celkovou dodanou energii nebo to prokážete dle dalšího odstavce pro měněná okna) a
  2. pro stavbu (tedy pro výměnu oken) splnit požadavky na energetickou náročnost pro měněná okna podle vyhlášky 78/2013 Sb. (§ 6, odstavec 2c), to se dokládá kopií dokladů k měněným oknům

Pokud dosud povinnost zajistit zpracování PENB nemáte a PENB dosud nemáte a jedná se o jinou než větší změnu, zákon nikde nehovoří o povinnosti cokoliv prokazovat a plnit. Povinnosti vám vznikají až v okamžiku zahájení výměny oken po datu vystavení PENB.

Alespoň tak jsem zákony pochopil já :)

ing. Vladimír Hrouda +420 739 046 0­41 hrouda1@gma­il.com

Více na: www.hrouda.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.