Vložil lake, 16. Říjen 2014 - 22:55

Pane Petře, děkuji za upřesnění. Takže je to všechno úplně jinak. Nebyl jste zvolen „předsedou společenství“ ve tříčlenném výboru. Funkce s tímto názvem ve vašem výboru neexistuje. Volba tedy byla možná neplatná a rejstříkový soud by to ani nezapsal.

Začněte tím, že si přečtete vaše stanovy. My je neznáme a proto nemůžeme poradit. Víme jen že máte výbor s třemi členy. Shromáždění volí pouze výbor, to jest členy výboru. Teprve pak se koná schůze výboru a na ní si členové rozdělí funkce (obvykle předseda výboru, případně místopředseda).

Rejstříkový soud bude z toho důvodu požadovat jak zápis ze shromáždění (zápis o volbě člena výboru), tak i zápis ze schůze výboru (na které si výbor zvolil ze svého středu předsedu výboru).

Navíc je tu jedna právní komplikace: podle zákona o veřejných rejstřících je naprostá většina stanov stávajících SVJ(2000) nevyhovující a neurčitá. Stanovy SVJ(2000) – zpravidla sestavené podle vzorových stanov – neurčují konkrétní počet členů statutárního orgánu, ani názvy funkcí. Dokonce se nedá ze stanov ani poznat, zda výbor je volen najednou na funkční období (celého) výboru, nebo je volen každý člen individuálně a má své vlastní funkční období ve výboru (zcela nezávisle na funkčním období jiných členů výboru). To jsou ovšem naprosto zásadní věci.

Vzorové stanovy, vydané nařízením vlády, byly vadné od samého počátku. Nevadilo to, dokud ty chyby bylo možné pohodlně odstranit výkladem zákona č.72/1994 Sb. o vlastnictví bytů. Ale po jeho zrušení toto všechno musí být uvedeno ve stanovách „natvrdo“.

Pane Petře, je mi líto, že Vám píšu o věcech, které byste jako člen výboru vůbec neměl řešit. Vždyť nejste právník, chcete jen pomoci, aby se ve vašem domě lépe bydlelo. Bohužel – naši zákonodárci i vláda v minulosti vytvářeli právní paskvily o vlastnictví bytů a pokračují v tom i nadále. Zbytečně tím zkomplikovali život desetitisíců výborů v 53000 spole­čenstvích.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.