Vložil lake, 30. Září 2014 - 0:08

Malá, ale důležitá poznámka: Neexistuje nic takového jako „přijatá faktura za TZ“, jak to nazvala paní Klainová. Takové označení je nesmyslné. SVJ spravuje a udržuje cizí majetek a neúčtuje o tom jako o správě svého majetku. SVJ opravuje či zhodnocuje cizí majetek a neúčtuje o tom jako o opravách či technickém zhodnocení svého majetku. Takový postup je samozřejmě nemožný a nelze tedy hovořit o faktuře za TZ. Takovou fakturu by muselo vystavit SVJ vlastníkovi jednotky.

SVJ je v postavení příkazníka. Svěří-li jiné osobě provedení vlastníky objednaných prací na jejich (tedy cizím) majetku, odpovídá jako by příkaz provádělo samo (§ 2434 NOZ). Dostane-li SVJ fakturu od svého subdodavatele, nemá to žádnou spojitost s tím, zda cizí majetek byl provedením prací technicky zhodnocen. Pro SVJ nejde o nic jiného, než o běžnou fakturu od subdodavatele.

Není třeba, aby tuto skutečnost metodicky vysvětlovalo ministerstvo. To se rozumí samo sebou.

SVJ po přijetí faktury rozklíčuje které náklady příslušejí údržbě a opravám (ty je možno hradit z přijatých záloh na správu domu podle § 15 odst. 2 ZoVB) a která část nákladů byla vydána na technické zhodnocení cizího majetku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.