Vložil lake, 23. Září 2014 - 4:09

AsiTak napsal: „… vlastník je povinen platit, neplatí-li je sankcionován, soudně vymáhán atd. V opačném případě účetní evidence by neposkytla informaci pro popsané úkony.“

Pane AsiTak, nemáte pravdu. Cožpak jste z Vašeho koukání do účetních knih už dočista zhloupl? Zápis v účetní knize neposkytne žádnou informaci pro soudní vymáhání, protože do účetní knihy jste si mohl napsat cokoliv. Je to naopak účetní doklad – výpis z banky – který poskytne potřebnou informaci pro uplatnění sankcí či pro soud.

Soud by po Vás požadoval prokázání důvodu úhrady. Ten v účetní knize nenajdete. Dále by soud požadoval, abyste prokázal, že ta Vaše čísla, naťukaná do účetní knihy, mají skutečný podklad. Takže byste musel soudu přinést ten výpis z banky a předpis záloh, které byly vlastníkovi prokazatelně sděleny, jinak byste nic neprokázal a šel byste od soudu domů s prohranou pří.

Stejně nelogicky tvrdila paní Klainová, že zápis dluhu z vyúčtování služeb je údajně „prokázán“ tím, že částka se objeví v účetní knize. Takové tvrzení je naivní, pane. Účetnictví pouze zachycuje skutečnosti, vznikající v reálném světě, zpravidla mimo účetní knihy.

Probuďte se konečně. Skutečný svět se netvoří ve Vaší kanceláři, v účetní knize ve Vašem PC. Skutečný svět je tam venku. Napřed musíte prokazatelně zjistit, co se ve skutečném světě děje, kdo komu co dluží a z jakého právního důvodu dluží. Teprve pak o těchto skutečnostech můžete začít účtovat, nebo vést evidenci.

Vy čistokervní účetní jste bohužel úplně popleteni. Myslíte si, že když si do účetní knihy zaúčtujete předpis zálohy vůči mně ve výši 1 milion Kč, že soud Vám to spolkne, mrkne se do Vaší účetní knihy a odsoudí mne jako neplatiče? To se ovšem mýlíte.

Soud bude zvysoka kašlat na Váš zápis – který jste si napsal Vy sám – a začne zkoumat, zda skutečně jsem dlužníkem, a bude se ptát, zda jste schopen nějak prokázat existenci dluhu ve výši 1 milion Kč, který jste si tak pečlivě zanesl do účetnictví.

Pouhý zápis v účetní knize takovým důkazem není.

O průkaznosti účetnictví si přečtěte zde: http://byznys.lidovky.cz/…my-trhy.aspx?…

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.