Vložil lake, 10. Září 2014 - 5:40

Pane Jar, vycházím ze znění NOZ v části o bytovém spoluvlastnictví:

89/2012 Sb. § 1185 Spoluvlas­tnictví jednotky
(2) Spoluvlastníci jednotky zmocní společného zástupce, který bude vykonávat jejich práva vůči osobě odpovědné za správu domu. To platí i v případě manželů, kteří mají jednotku ve společném jmění.

Všimněte si, že touto zmocněnou osobou nemusí být ani jeden ze spoluvlastníků jednotky či z manželů. Může se jednat o kteroukoliv cizí osobu. SVJ je povinno jednat s touto osobou jako se zástupcem vlastníka jednotky ve všech věcech.

Jestliže tedy spoluvlastníci jednotky mají ze zákona právo určit si zástupce, pak je nutno přiznat totéž právo KAŽDÉMU vlastníkovi jednotky bez rozdílu. Není totiž možné připustit zastoupení jen v některých případech a jiným vlastníkům je bezdůvodně odepřít. To by bylo v přímém rozporu s Listinou základních práv a svobod:

Listina základních práv a svobod, Článek 11
(1) Každý má právo vlastnit majetek. Vlastnické právo všech vlastníků má stejný zákonný obsah a ochranu.

Soudím,že právo ustanovit si zástupce jemožno vztáhnout i na vztah vlastníka jednotky(1994) v SVJ(2000), vzhledem k obecnému ustanovení NOZ:

89/2012 Sb. § 10
(1) Nelze-li právní případ rozhodnout na základě výslovného ustanovení, posoudí se podle ustanovení, které se týká právního případu co do obsahu a účelu posuzovanému právnímu případu nejbližšího.

Doporučuji tedy, aby vaše dcera sepsala a doručila SVJ plnou moc pro Vás, s uvedením slov tučně zdůrazněných v citátu z § 1185 NOZ. Pokud se jedná o SVJ(2000) a to odmítne její vůli respektovat, je možno toto přikázat SVJ hlasováním na shromáždění, nebo ať se Vaše dcera obrátí na soud.

lake

P.S. Záporný názor SVJ je absurdní. Je to zřejmé z toho, že stejného cíle by Vaše dcera dosáhla, kdyby na Vás převedla spoluvlastnický podíl (například) jedna miliontina jednotky. Váš spoluvlastnický podíl na jednotce by činil 1/1000000 a tím by nastal stav předvídaný v § 1185 NOZ.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.