Vložil N. Klainová (bez ověření), 21. Srpen 2014 - 18:13

3. 6. 2014 jsem napsala panu náměstkovi JUDr. Pelikánovi mail, jehož část následuje:

"Až budete uvažovat o tom, co zařadit do nejbližší novelizace NOZ, nezapomeňte, prosím, na „Bytové spoluvlastnictví“. Paní bývalá náměstkyně Marvanová tento oddíl mezi svými prioritami neměla. To však není dobré. Oddíl „Bytové spoluvlastnictví“ se týká cca 3 milionů obyvatel této země, kteří jsou členy společenství vlastníků jednotek (dále SVJ). Členy SVJ nejsou dobrovolně. I proto si snad zaslouží slušnější právní úpravu, než která je jim nabízena prostřednictvím NOZ.

Největší nejasnost, která by měla být vyjasněna hned v první novelizaci NOZ:

Vztahuje i se Oddíl V třetí části „Bytové spoluvlastnictví“ i na SVJ vzniklá do roku 2013, nebo mají být tato „stará“ SVJ nadále upravena zákonem o vlastnictví bytů ( ZoVB)?

§ 3041 NOZ se týká pouze právnických osob upravených tímto zákonem, ovšem na SVJ vzniklá do konce roku 2013 se v přechodných ustanoveních jaksi zapomnělo viz § 3045 a násl.

Důvod je znám, bytové spoluvlastnictví bylo do NOZ vloženo na poslední chvíli, přestože už byl připraven návrh nového zákona o vlastnictví bytů. Škoda.

V přechodných ustanoveních, např. v § 3045 nebo 3046, by měla být co nejdříve jednoznačně uvedeno, čím se mají řídit SVJ vzniklá do konce roku 2013.

S pozdravem Ing. Naděžda Klainová"

.................

Odpovědi jsem se dodnes nedočkala.

Podobný text jsem chtěla poslat na výše uvedený web, ale nepodařilo se mi zjistit, jakým způsobem. Podařilo se mi zjistit pouze to, že je JUDr. Pelikán členem redakční rady, tak jsem mu tu prosbu o doplnění přechodných ustanovení poslala znovu.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.