Vložil laik (bez ověření), 20. Srpen 2014 - 23:15

Vážený,
píšete že uvádíte Váš normální, přirozený „laický“ výklad problému. Budu se snažit ve stejném duchu Vám odpovědět, a nebudu ani alergicky na nesprávně použité pojmy a neexistující FO jako p. Lake.
Banky mají snahu poskytnout co nejvíc úvěrů, neboť pro ně je to obchod a kdo nejvíc prodá nejvíc vydělá a proto při prodeji se starají jen o vlastní obchodní zájem.
V tomhle jsou stejní jako Šmejdi, prodavači prodejních akcí vysavačů a kastrolů pro důchodce. Starají se a tlačí jen na to, aby jejich příjem byl zajištěn vynucením podpisu smlouvy od babičky a vůbec neřeší problém, odkud babička zajistí finance na platby dodávek ze smlouvy. Šmejdi předpokládají a vědí, že babička nebo její rodina finance na nákup převážně zajistí.
A stejně tak i banky vnucují úvěr a jim stačí jen podpis smlouvy a další dokumenty které vyjmenujete. To jim stačí k tomu, aby měly zajištěny úhrady splátek buď od SVJ, nebo v případě platební neschopnosti od vlastníků, dle NOZ $ 1194 podle zákonného ručení. Banka též neřeší (a ani nemůže), kdo se podílí na vytvoření finančního zdroje pro placení splátek, neboť je to vnitřní problém SVJ.
Babička, vstupující do obchodu neuváženě (aniž by měla peníze) vytvoří požadavek pomoci od syna, který obchodu účastníkem nebyl a bude plátcem jejího závazku aniž by plnění za platby využil ve vlastní prospěch. To jistě vytvoří pocit nespravedlnosti a napětí v rámci rodiny.
A stejná situace může nastat uvnitř „rodiny SVJ“ pokud ty „úpisy“ za vlastníky nezajistíte a použijete neexistující FO v tom, že nastane situace, že podílet se na tvorbě zdroje na splátky bude vlastník, který užitek z úvěru neměl, nebo vlastník bude hradit zákonné ručení za neplatiče a jen proto, že výbor neaplikoval zajištění nebo nechal promlčet pohledávku nebo jeho vymáhání. Za této situace pak i v „rodině SVJ“ vzniká pocit nespravedlnosti, napětí mezi vlastníky, hádky a vzájemné obviňování „kdo za to může“. A takovou situaci zatím neznáte jen proto, že např. neuplynula lhůta promlčení, nedochází k prodeji jednotek, nejsou vlastníci, kteří jednají dle požadavků zákonů nebo nemáte vlastníka neplatiče. Ale to jistě nebude platit po celou dobu 10–15 let trvání placení splátek úvěru!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.