Vložil lake, 19. Srpen 2014 - 12:18

Pane Kolemjdoucí,
i z textu Petry Mirovské plyne to, co jsem Vám napsal před pěti dny (a Vy jste to asi nepochopil): že pouhý kus papíru od SVJ nemá sám o sobě žádné právní účinky. Viz http://www.portalsvj.cz/…bezouska-phd#….

V žádném případě neplatí, že by přecházely ty dluhy, které SVJ v papíru uvede, a že by nepřecházely ty dluhy, které SVJ v onom papíru neuvede. SVJ pouze dává svolení jako poslední v pořadí.

Důležité je, zda již existuje zapsané zástavní právo v katastru ve smyslu § 1888 odst. 2, případně zda existuje dohoda převodce a nabyvatele o převzetí (nikoliv o přechodu) dluhů podle § 1888 odst. 1. Teprve pokud je alespoň jedna z těchto podmínek splněna, má svůj smysl potvrzení od SVJ, neboť společenství tím přijímá nabyvatele jako nového dlužníka.

Ten papír nemá sám o sobě význam žádný. Není-li zapsané zástavní právo, ani neexistuje dohoda o převzetí dluhů, může si SVJ do potvrzení napsat co chce a co si předseda vymyslí. Žádný právní účinek to mít nebude. Ten papír může putovat rovnou do koše. Petra Mirovská se propracovala k téměř shodnému závěru, i když oklikou a s pomocí mnoha slov.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.