Vložil Petr Bezouška (bez ověření), 14. Srpen 2014 - 14:37

Dobrý den, pane Lake. Bohužel musím konstatovat, že byť jste správně odcitoval příslušnou část důvodové zprávy, nečtete ji příliš pozorně. Z důvodové zprávy vyplývá, že zákonodárce považuje dluhy související se správou domu a pozemku za závady, které nejsou zapsány ve veřejném seznamu (§ 1107 odst. 1 NOZ). V tom se ale dle mého soudu mýlí.

Dluh související se správou domu a pozemku je osobním dluhem převodce, který existuje samostatně (je-li jednotka zničena, dluh nezaniká), není spjat s vlastnictvím jednotky, a není proto závadou váznoucí na věci. Správně uvádíte, že závadou je třeba zástavní právo, ale o tom důvodová zpráva nepojednává, neboť to je závada, která je seznatelná z katastru nemovitostí.

Pokud by závadou tyto dluhy byly, přecházely by za podmínek stanovených v § 1107 odst. 1 NOZ:

  • pokud by o nich nabyvatel věděl – je jedno, z jakého zdroje by se o nich dozvěděl (nejčastěji z potvrzení dle § 1186 odst. 2 NOZ),
  • pokud o nich mohl vědět – jelikož každý průměrně rozumný člověk ví, že má dostat potvrzení, přešly by na něj dluhy i tehdy, pokud by potvrzení nedostal a sám si ho ani nevyžádat (obvyklá sankce za vlastní lajdáctví),
  • pokud to bylo sjednáno – např. formou převzetí dluhu.

Jenže pak tu máme ještě § 1107 odst. 2 NOZ – to, co by nepřešlo (např. při chybně vystaveném potvrzení – dluh činí 20 tisíc Kč, potvrzení vystavené odpovědnou osobou zní na 15 tisíc Kč), to by zaniklo.

Ale jak jsem napsal výše, v tomto z důvodovou zprávou nesouhlasím, dluh, o který se nám tu jedná, není závadou váznoucí na věci ve smyslu § 1107 odst. 1 NOZ. Ale respektuji důvodovou zprávu v tom, že vyjadřuje vůli k přechodu těchto dluhů ex lege. To dává legitimitu hledat jinou cestu.

A ještě pro pořádek: netvrdím, že základ pro přechod dluhů je v § 1186 odst. 2 NOZ, tvrdím, že důsledky tam popsané by racionální zákonodárce stanovil pouze tehdy, pokud by chtěl zavést přechod dluhů ex lege. A tento přechod dovozuji za pomoci standardního postupu dotváření práva – analogie zákona, k čemuž nabádá § 10 NOZ.

Hezký den i Vám.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.