Vložil lake, 14. Srpen 2014 - 12:02

Pane Jendo, napsal jste: „To, že tady s panem Bezouškou diskutujete je vlastně důkaz, že podle ústavního soudu není možné sahat po té doslovnosti.“

Ale já jsem zde provedl výklad § 1186 právě s použitím doslovného (jazykového) znění. Tento výklad je souladný s obsahem NOZ (viz § 1888), je souladný s úmyslem zákonodárce podle důvodové zprávy; a důvod právních norem, uvedených v § 1186, je důvod srozumitelný, dobrý a spravedlivý: nabyvatel má právo dozvědět se, kolik zbývá ještě splácet z dluhů převodce, které hodlá převzít, a které dluhy to budou. Nádavkem k tomu zákonodárce přihodil ručitelský závazek převodce za ty dluhy, které přenechává nabyvateli.

Jak vidíte, vystačil jsem si při výkladu jen s jednoduchým výkladovým prostředkem, kterému dal jednoznačně přednost i Ústavní soud v plénu (Pl.ÚS-st. 1/96).

Vystačil jsem si s prostým a přímočarým jazykovým výkladem, bez extra „násilných“ postupů, jakými jsou výklad contra legem na základě předpokladu racionálního zákonodárce. Ani jsem nepotřeboval vytahovat ze skříně strašáka „opomenutí zákonodárce“ a hledat neexistující „normativní mezeru“. Ani jsem se nepustil do divokých kombinací s nacházením neexistujících analogií mezi členem družstva, který si od družstva kupuje majetkový podíl, a vlastníkem jednotky, který si od SVJ nekupuje vůbec nic.

Jakmile použijete takové „silové metody“ bez racionálního důvodu, dostává právo na frak: Vy už nehledáte obsah a smysl právní normy (ten je známý), ale jde o projev Vaší libovůle: snažíte se zákon doplňovat, dotvářet, překroutit a znásilnit.

Snad proto Ústavní soud (v tom tehdejším hvězdném složení) kladl takový důraz na prostý, srozumitelný a jednoduchý doslovný výklad (je-li k dispozici). A takový výklad jsem podal.

Za doslovný jazykový výklad nedostanu docenturu ani profesuru – zato mu všichni mohou porozumět a mohou si to v NOZ kdykoliv přečíst. Výklad pana Bezoušky, ač je podaný kultivovaným a uhlazeným jazykem, je pouze myšlenkovou právní exhibicí plnou trhlin a oslích můstků, překombinovanou a zjevně nadbytečnou pro daný případ jednoduchého práva.

Vyberte si sám …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.