Vložil lake, 9. Srpen 2014 - 9:25

Pane AsiTak, mám neodbytný dojem, že komplikujete vcelku jednoduchou situaci. Je to naprosto stejné, jako při hrazení služeb „starým“ a „novým“ vlastníkem jednotky: Každý uhradí svou poměrnou část nákladů za příslušnou část roku, ve které odebíral služby. Nikdo do toho nezatahuje dohady o tom kdo, kdy a komu snad zaplatil nějakou zálohu. K výši záloh se samozřejmě přihlédne teprve při vyúčtování. A stejně jako s poskytovanými službami je tomu s poskytovanými činnostmi správy domu.

K Vašemu případu č. 1:
Píšete, že po převzetí 1. etapy zakázky je byt prodán. Takže alikvotní část nákladů na 1. etapu bude SVJ vymáhat po osobě, která byla vlastníkem v době ukončení 1. etapy. Nabyvatel jednotky nemá s 1. etapou nic společného. Kupoval přece jednotku v době, kdy 1.etapa byla již ukončena a zaplatil kupní cenu za stav domu k okamžiku prodeje. Při tom je bezvýznamné, zda SVJ před tím uhradilo zhotoviteli nějakou zálohu a zda šlo o 10%, 20%, 53% či 100% ceny zakázky. Pouhé složení zálohy přece v účetnictví neznamená uhrazení ceny díla zhotoviteli!

K Vašemu případu č. 2:
Na nic se neptáte …

K Vašemu případu č. 3:
Akci samozřejmě „objednal“ předchozí vlastník v době před prodejem jednotky. Podle mne je to je bezvýznamná informace. Významné je pouze pro kterou skupinu osob provedlo SVJ práce na jejich nemovitém majetku. Bývalý vlastník nebyl příjemcem těchto věcných plnění, takže neexistuje právní důvod, aby za ně cokoliv uhradil na účet SVJ. Nabyvatel bytu (jako jeden ze spoluvlastníků) byl příjemcem těchto věcných plnění, proto na něm bude SVJ jako příkazník vymáhat alikvotní podíl nákladů. Napsal jsem to už jednou a nevím, čemu na tom není rozumět.

Případy více/méněpráce není třeba řešit nějak extra. Přečtěte si úvodní odstavec a budete vědět, jak na to. Vše závisí pouze na časovém rozlišení:

  • Den, kdy došlo ke změně ve složení skupiny spoluvlastníků je znám a je stvrzen katastrálním úřadem.
  • Den, kdy došlo k věcnému plnění ze strany SVJ či zhotovitele díla (vícepráce), je znám, nebo je možno datum zjistit z dodatku ke smlouvě, ze stavebního deníku, případně z jiných dokladů.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.