Vložil AsiTak, 8. Srpen 2014 - 19:56

Váš návod možná pro jednoduchý průběh rekonstrukce dává řešení, ale složitější případy neřeší. Z tohoto příspěvku i z dalších identifikuji Váš názor, že „kdo objednává“ ten je i dlužníkem pohledávky vyplývající z podílu ze závazku vůči zhotoviteli díla. Předpokládám, že „objednávání“ se realizuje účasti vlastníka ve schvalovacím aktu akce rekonstrukce nebo tuto dobu alespoň musí být vlastníkem bytu. Jen pro zadavatele dotazu poznamenám, že rozhodnutí o akci by mělo obsahovat i očekávanou cenu nebo alespoň horní limit ceny, neboť bez ceny nelze sestavit finanční plán a ani vlastník není schopen rozhodnout zda na akci finance má nebo ne. Schvalování akce bez částky vytváří pocit, že placení je věc SVJ a že vlastníka se to netýká.
Prodej bytu, změna vlastnického práva je událost časového okamžiku tj. stanoveno datem změny vlastníka.
Realizace a financování akce má procesní charakter (trvá v čase) a může mít následující klíčové události a odpovídající časové okamžiky.
finanční toky: 

1. vlastník → SVJ
platí jednorázově nebo splátkovém režimu, před/během/po vyhotovení díla
2. SVJ → dodavatel
platí jednorázově nebo zálohově/ etapová fakturace, před/během/po vyhotovení díla
pracovní proces vyhotovení díla
zahájení zakázky, dohotovení/schva­lování etapy zakázky, předání/převzetí díla na zkušební období, reklamační řízení, závěrečný protokol předání/převzetí díla.
Dílo zakázky je dokončeno dnem podpisu závěrečného protokolu předání/převzetí díla. 

Jak mám definovat pro tento případ:

1. „… Vše co bylo provedeno do toho dne, uhradí samozřejmě prodávající,…“ Např. po zaplacení celkové zálohy a převzetí 1. etapy zakázky je byt prodán … vlastník uložil do té doby na účet SVJ 10% (nebo 100%) z požadované ceny za dílo. Kolik zaplatí prodávající a kolik kupující?
2. „…Pokud na domě bude něco provedeno/opra­veno/zlepšeno později, po datu prodeje, půjde již o práce realizované pro nového vlastníka jednotky… ". Obdobně jako v a) proces provedení díla je přerušen okamžikem změny vlastníka.
3. akci "objednal“ prodávající vlastník, ale provádí se za trvání vlastnictví kupujícího vlastníka – kdo je plátcem?

A to ještě neřešíme případy více/méně práce!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.